Közélet

A romagyilkosokra figyel az ország

bíróság (Array)
bíróság (Array)

A támadássorozat a magyar kriminalisztika legsúlyosabb bűncselekményei közé tartozik. Döntenek a kegyetlen banda sorsáról.

Várhatóan ítéletet hirdet a Fővárosi Ítélőtábla a magyar kriminalisztika egyik legsúlyosabb bűncselekménye kapcsán indított perben. Négy ember sorsáról döntenek, akik a vád szerint rasszista indítékból hat embert megöltek, köztük egy kisgyermeket, további ötöt pedig megsebesítettek. A vádlottak és védőik azért küzdöttek, hogy az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezze a bíróság. Az utolsó szó jogán csak a testvérek akartak beszélni, az elsőrendű vádlott eljárási hibákat említett, a másodrendű pedig azt kérte, hogy egy tisztességes eljárásban, a nagyon súlyos esetekben bizonyíthassa ártatlanságát.

Hárman örökre rács mögött, a negyedik 13 évig

Első fokon – 2013 augusztusában – hárman kaptak tényleges életfogytiglant, míg negyedik társukat 13 év fegyházzal sújtották. Előbbi vádlottakat ötszörösen minősülő – aljas indokból, előre kitervelten, több ember sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölésben találták bűnösnek tettesként, de felelniük kellett fegyveresen, csoportosan elkövetett rablással és lőfegyverrel visszaélés miatt is. A Budapest Környéki Törvényszék kimondta a már említett rasszista indítékot. A tanácsvezető bíró hangsúlyozta: erkölcsileg elvetendő, egyetlen országban sem megengedhető, hogy valakik, egy etnikum megrendszabályozása, megzabolázása, megfélemlítése céljából szövetkezzenek bűncselekmények elkövetésére. A rasszista indíték nemcsak a tanúk vallomásaiból nyilvánvaló, de még maguk a vádlottak sem tagadták – tette hozzá. Az első- és a másodrendű vádlott – két testvér – már nem hallgatta meg az indoklást, kimentek a tárgyalóteremből, amely zsúfolásig volt emberekkel.

Fotó: MTI

“Csak” ellentétet akartak szítani

Mindannyian fellebbeztek – részben hatályon kívül helyezés, új elsőfokú eljárás, részben pedig felmentés érdekében – így az ítélet nem emelkedett jogerőre. Az ügyész sem nyugodott bele teljes mértékig a döntésbe, a negyedrendű vádlott esetében kevesellte a 13 év fegyházat, ezért ő a súlyosabb büntetés kiszabásáért nyújtott be fellebbezést.

Amikor elkezdődött a másodfokú per, az elsőrendű vádlott azt mondta, nem ölni indultak, csak az ellentét szításáért lőttek a házakra. 

Kilenc támadás, hat halott, több sérült, többtucatnyi “célpont”

Az eljárás adatai szerint három vádlott 2008-2009-ben kilenc helyszínen intézett támadást lőfegyverekkel, gyújtópalackokkal romák otthonai ellen. A bűncselekmény-sorozatban hat ember, köztük egy gyermek meghalt, öten súlyosan megsérültek. Gyilkos akcióik közben összesen 78 lövést adtak le, 11 Molotov-koktélt hajítottak el, és 55 ember testi épségét veszélyeztették. Negyedik társuk a két utolsó támadásban vett részt sofőrként.

A gyilkosságsorozat egy 2008-as besenyszögi rablással kezdődött. Március 7-én ismeretlenek törték rá az ajtót egy vadászra, aki épp eladásra hirdetett néhány fegyvert. A földre fektetett férfi csak maszkokat és bakancsokat látott, majd amikor a támadók elmentek, észrevette, hogy a fegyvereit – két golyós és öt sörétes puskát – magukkal vitték.

Az első, romák elleni támadást még ugyanabban az évben, július 21-én követték el a Pest megyei Galgagyörkön. Nem sokkal éjfél után három olyan házra is rálőttek, ahol romák laktak. A lövedékek az ablakokon keresztül a falba csapódtak, de nem sebesítettek meg senkit. Augusztus 8-án csaptak le ismét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricsén. Két, romák lakta házat választottak ki és Molotov-koktéllal támadtak. Egy nő menekülni próbált, őt lábon lőtték. Egy hónap sem telt el, szeptember 4-én Nyíradony-Tamásipuszta következett. Rálőttek egy házra, amelyben két felnőtt és négy gyermek aludt. Kétszer sütötték el a fegyverüket, de nem találtak el senkit. Még ugyanabban a hónapban, 29-én hajnalban a Heves megyei Tarnabod négy házára dobtak Molotov-koktélt. Sérültek itt sem voltak, de az egyik ház lakhatatlanná vált.

Többtucatnyi kommandós és rohamrendőr biztosította a Pest megyei Galgagyörkön a romák elleni támadássorozat helyszíni bizonyítási eljárását 2010 Március 2-án. Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

Halálos áldozatok

Ezután a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nagycsécsre esett a választásuk. Ott is Molotov-koktélt használtak, két egymással szemben lévő házra hajították azokat, majd lőni kezdtek puskáikkal. A támadásban ketten – egy 43 éves roma férfi és egy 40 éves roma nő – meghaltak, egy ember pedig súlyosan megsérült. A rendőrség a történtek után egymillió, majd pár nappal később már tízmillió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki.

A szintén borsodi Alsózsolca romatelepén 2008. december 15-én egy 19 éves fiatalember sérült meg életveszélyesen, akire az udvaron favágás közben lőttek rá. A következő halálos támadás 2009. február 23-án történt, akkor Molotov-koktélt dobtak egy házra, majd tüzet nyitottak az égő épületből menekülő apára és két gyermekére. A férfi és ötéves kisfia meghalt, a hatéves kislány pedig súlyos sérüléseket szenvedett. Itt már nem volt megállás: ismét Szabolcsba mentek, ahol 2009. április 22-én lelőttek egy házából kilépő középkorú roma férfit, aki a helyszínen életét vesztette. Ekkor a rendőrség már ötvenmilliót adott volna a gyilkosok „fejéért”.

Ugyancsak abban az évben, augusztus 3-án – a Szabolcs megyei Kislétán – más módszerrel támadtak: nem álltak meg a kiszemelt ház előtt, hanem bementek és egy 45 éves roma asszonyt az ágyában lőttek agyon. 13 éves lányára egy ajtón keresztül lőttek rá sörétes puskával, a lány súlyos sérüléssel került a kórházba. A nyomravezetői díj ismét emelkedett, ekkor már százmillió forintra rúgott.

 Egy ember az ablakából figyeli a rendőrségi helyszínelést az alsózsolcai Dankó Pista utcában, ahol két lövést adtak le 2008. december 15-én az esti órákban. Fotó: MTI/Vajda János

Újabb támadokat terveztek

Ez volt az utolsó támadásuk, néhány héttel később – augusztus 21-én – elkapták őket egy debreceni szórakozóhelyen. A nyomozás egy évig folyt, ezalatt 509 tanút hallgattak ki és több ezret “szólítottak meg” , több mint ötmillió távközlési adatot ellenőriztek, 170 szakértőt vontak be a munkába, 1916 “tétel” a lefoglalt bizonyíték és 33 ezer oldal a nyomozati irat. Az NNI szerint a gyanúsítottak három további helyen terveztek romák ellen támadásokat: a pest megyei Erdőkertesen, a szabolcsi Kisvárdán, valamint a hajdú-bihari Hajdúhadházon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik