Közélet

Romagyilkosságok – azért harcol a fővádlott, hogy egyszer kiengedjék

Romagyilkosságok (Romagyilkosságok)
Romagyilkosságok (Romagyilkosságok)

Dr. Bérdi Zsolt indítványozta, hogy helyezzék hatályon kívül az elsőfokú ítélelet.

A romagyilkosságok ügyében folyó büntetőper másodfokú tárgyalásán, szerdán az elsőrendű vádlott ügyvédje védőbeszéde végén elsősorban azt indítványozta, hogy eljárási szabálysértések miatt helyezzék hatályon kívül az elsőfokú ítéletet. Dr. Bérdi Zsolt szerint ha ennek az indítványának nem adnak helyett, akkor védencét határozott idejű, börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélje a tábla, és mondja ki, hogy a szabadságvesztés kétharmad részének letelte után feltételesen szabadságra bocsátható.

A tárgyalás a másodrendű vádlott védőjének perbeszédével folytatódik az ebédszünet után – írja az MTI.

Ahogy arról beszámoltunk, a négy férfi ügyében tavaly 2013 augusztusában született meg az elsőfokú ítélet, maratoni nyomozás után. Három vádlott tényleges életfogytiglant, a negyedik 13 év fegyházat kapott. Ketten nem voltak kíváncsiak az indoklásra, kérték, vezessék vissza őket. Utóbbi döntést az ügyész nem vette tudomásul. A vádlottakat emellett több száz millió forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezték. Az ítélet kimondta a rasszista indítékot, a tanácsvezető bíró hangsúlyozta: erkölcsileg elvetendő, egyetlen országban sem megengedhető, hogy valakik egy etnikum megrendszabályozása, megzabolázása, megfélemlítése céljából szövetkezzenek bűncselekmények elkövetésére. A rasszista indíték nemcsak a tanúk vallomásaiból nyilvánvaló, de még maguk a vádlottak sem tagadták – tette hozzá. A döntés nem jogerős, az ügy tárgyalása másodfokon folytatódik, a tettesek addig előzetesben maradnak.

A per egyébként 2011-ben kezdődött. A támadások 2008-ban, illetve 2009-ben történtek. A kiválasztott „célpontok” minden esetben romák voltak. Összesen hat ember halt meg, köztük egy ötéves kisfiú is.

A másodfokú per április közepén kezdődött az elsőfokú ítélet ismertetésével. Az elsőrendű vádlott védőjének kifogásait is ismertették a másodfokú büntetőperben, valamint az ügyészségi álláspontot, majd az elsőrendű vádlott védőjének három beadványát is. Az elsőrendű vádlott védője eljárási hibákra hivatkozott. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik