Közélet

Romagyilkosságok: megkezdődött a másodfokú büntetőper

romagyilkosság per (romagyilkosság, )
romagyilkosság per (romagyilkosság, )

Az elsőrendű vádlott védőjének kifogásait is ismertették a másodfokú büntetőperben, valamint az ügyészségi álláspontot, majd az elsőrendű vádlott védőjének három beadványát is.

A tárgyalás az elsőfokú ítélet ismertetésével kezdődött: a Budapest Környéki Törvényszék 2013. augusztus 6-án tényleges életfogytiglanra ítélte Kiss Árpádot, Kiss Istvánt és Pető Zsoltot, Csontos István pedig 13 év fegyházat kapott. Mint elhangzott, a vádlottak fellebbeztek, részben hatályon kívül helyezés, részben felmentés és enyhítés érdekében.

Az ügyészség a negyedrendű vádlott esetében súlyosítást indítványozott, mert álláspontja szerint Csontos Istvánnak a katonai elhárítás egykori ügynökeként lett volna lehetősége gyilkosságokat megakadályozni, ha tájékoztatja a hatóságokat az általa korábban megfigyelt társaságról.

Az ügyészség szerint – mint a tárgyaláson elhangzott – az elsőfokú bíróság nem követett el olyan eljárási szabálysértést, amelyet utóbb ne orvosolt volna. Álláspontjuk szerint a bíróság széleskörű bizonyítás eredményeképpen túlnyomó részben megalapozott tényállást állapított meg, nagyfokú precizitással tett eleget az indokolási kötelezettségének, csak kisebb korrekciókat tartanak szükségesnek.

Az ügyészségi álláspont elhangzása után az első tárgyalási nap egészében az elsőrendű vádlott védőjének három – együttesen több mint kétszáz oldalt kitevő – beadványának ismertetésével telt.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik