Közélet

Szigetszentmiklós – kamudossziét mutathatott az ügyészség

szigetszentmiklós (szigetszentmiklós)
szigetszentmiklós (szigetszentmiklós)

Több kilóval több lehetett az az iratmennyiség, amit a sajtótájékoztatón mutattak be, mint ami a bíróság elé került

A rendkívüli sajtótájékoztató egy pontján a főügyész kissé teátrálisan rátette a kezét az asztalra kitett óriási iratkupacra, miközben éppen azt bizonygatta, hogy a bíróság által hiányolt egyik nyomozati anyagot ők igenis beszerezték a szigetszentmiklósi szülők ügyében. Mivel a gyerekek érdekében a bíróság zárt tárgyalást rendelt el, a dossziéba nem lehet belenézni az eljárási szabályok miatt, így az ügyészség csak annak bizonyítására pakolhatta ki, hogy demonstrálja, micsoda bő terjedelmű nyomozati anyagot hoztak össze – vagyis, hogy a bíróság valótlanul vádolja őket hiányos nyomozással.

Az ügyészség által bemutatott dossziéval azonban valami nem stimmel a hvg.hu szerint, ugyanis az a nyomozati anyag, amit az ügyészség eredetileg, az eljárás ezen szakaszának lezárásával átadott a bíróságnak csupán 537 oldal. Vagyis saccra jóval kevesebb, mint az az akta, amit az ügyészség a médiának prezentált, ami a többszörösének tűnik a felvételen.

Úgy tudják, a 537 oldal a folytatólagosan számozott oldalak száma, miközben a tényleges tartalommal bíró oldal száma mindössze 339 oldal – vagyis ennyire rúgott a lefolytatott nyomozás teljes anyaga. Ezt az információt a zárt tárgyalásra hivatkozva a bíróság nem erősítette meg.

Ha az a magyarázat, hogy a sajtónak olyan dossziét mutogattak, amiben más iratok is voltak – mondjuk feldúsították egyéb ügyészi iratokkal, amit nem adtak át a bíróságnak – akkor erre a sajtótájékoztatón illett volna felhívni az újságírók figyelmét, hiszen az akta kvázi díszlet volt, miután a bíróság hiányosnak nevezte a nyomozást. A kettő közti mennyiség viszont több kiló anyag is lehet, honnan lehetne utólag biztosan tudni, hogy abban nem szerepelt olyan információ, ami az ítélkezésben fontos lett volna. Végül az is felmerülhet, hogy tévedés történt, rossz aktát cipeltek be a sajtótájékoztatóra, és Szabó főügyész véletlenül egy másik ügy óriásdossziéjára tette a kezét, miközben arról beszélt, milyen kemény munka folyt a szervezetben.

Ahogy arról beszámoltunk, a Budapest Környéki Törvényszék kedden hozott ítéletet az ügyben első fokon. A döntés sokakat meglepett: az apát és az anyát is két-két évre ítéleték kiskorú veszélyeztetése miatt, a szexuális erőszak vádpontja alól azonban felmentették őket. Mindketten szabadon távozhattak, hiszen ezt az időt már leülték, míg előzetesben voltak. A szakértői csoport szerint bár fizikai trauma érte a gyerekeket, de a szexuális bántalmazást egyértelműen kizárták. A bíróság végül azt sem állapította meg, hogy fekáliát, bogarakat vagy egyéb borzalmakat ettek volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik