Közélet

Halálra éheztetett agárdi kisfiú – hat gyereket akart az anya

halálra éheztetett kisfiú tárgyalása (halálra éheztetett, agárdi kisfiú, tárgyalás)
halálra éheztetett kisfiú tárgyalása (halálra éheztetett, agárdi kisfiú, tárgyalás)

Az összes hozzátartozó tagadja bűnösségét.

Megkezdődött csütörtökön, a Székesfehérvári Törvényszéken éhen halt agárdi kisfiú családjának büntetőpere. A tragédia kapcsán megvádolt családtagok feketében jelentek meg a bíróságon. Rezzenéstelen arccal hallgatták a bírót. Egyedül az anya “ciccegett” a neki nem tetsző vádak hallatán – írja a Bors.

A nő azt vallotta, hat gyermeket szeretett volna. Kisfiát agárdi otthonukban szülte meg, csak a bába volt jelen. Az anya a budapesti háziorvost és a természetgyógyászt tette felelőssé kisfia kóros so­vány­sá­ga miatt, magát ártatlannak vallotta. Az apa szerint gyermeke a szokásosnál is vidámabban ébredt a halála napján, állapota néhány óra alatt fordult rosszabbra. Az összes hozzátartozó tagadja bűnösségét.

Az első tárgyalási napon egyébként kiderült, „energetikai vizsgálattal” és homeopátiás szerekkel próbálták kezelni a kisfiút.

Ahogy arról beszámoltunk, a másfél éves kisfiú 2013 áprilisában halt meg, életéért hosszasan küzdöttek a mentők egy agárdi családi házban. A szülők vállalkozóként dolgoztak, jó anyagi körülmények között éltek, a gyermek félévesen mégis csak hat kilogramm volt, halálakor pedig mindössze négy és fél. A kicsi az utolsó hónapjaiban alig kapott enni és inni, krónikus alultápláltságba halt bele. Védőnőt nem engedtek be a házba, a szociális ellátást pedig visszautasították. Különböző történetek láttak napvilágot, például, hogy a szülők úgy vélték, elegendő, ha gyermekük fénnyel táplálkozik, majd szó esett arról a bizonyos gyógyítóról is, aki kézrátétellel és különféle csodacseppekkel kezelte a csontsovány kisfiút. A szülők hónapokig rács mögött voltak, majd a bíróság úgy döntött, elegendő, ha házi őrizetbe kerülnek. A történtek után a megyei tiszti főorvos is vizsgálatot indított. Tavaly augusztusban Szabó Máté ombudsman közleményben foglalt állást. Azt mondta akkor, hogy szerinte a gyermekorvos nem tett eleget kötelezettségeinek.

Az ügyészség tavaly decemberben emelt vádat hat ember – a gyermek szülei, a velük élő nagyszülők, a kisfiút kezelő természetgyógyász, a gyermekorvos – ellen a bizonyítékok alapján. Utóbbival szemben felfüggesztett börtönbüntetést és foglalkozástól eltiltást javasoltak foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés miatt. A többieknek különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés miatt kell felelniük. Ők fegyházba kerülhetnek.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik