Közélet

Halálra éheztetett agárdi kisfiú – megkezdődött a per

agardi-anya(1)(960x640)(1).jpg (fényevők, )
agardi-anya(1)(960x640)(1).jpg (fényevők, )

A vádlottak kegyeleti okokból zárt tárgyalást kértek, de ezt a bíró elutasította egy másik indítvánnyal együtt.

A vádirat ismertetésével megkezdődött csütörtök délelőtt a 2013-ban halálra éheztetett agárdi kisfiú ügyének tárgyalása a Székesfehérvári Törvényszéken. A szülők és nagyszülők – az első-, másod-, harmad- és negyedrendű vádlottak – védőügyvédje kegyeleti okokból zárt tárgyalást, másik indítványában az egész eljárás felfüggesztését kérte, mert szerinte törvénytelen iratokkal, koholt vádak, hamis tanúvallomások alapján, hamis okiratok felhasználásával, törvénytelenül beszerzett bizonyítékokkal vádolják védenceit. Az Édl Gabriella vezette bírói tanács mindkét esetben elutasította a kérést – írja az MTI.

Ahogy arról beszámoltunk, a másfél éves kisfiú 2013 áprilisában halt meg, életéért hosszasan küzdöttek a mentők egy agárdi családi házban. A szülők vállalkozóként dolgoztak, jó anyagi körülmények között éltek, a gyermek félévesen mégis csak hat kilogramm volt, halálakor pedig mindössze négy és fél. A kicsi az utolsó hónapjaiban alig kapott enni és inni, krónikus alultápláltságba halt bele. Védőnőt nem engedtek be a házba, a szociális ellátást pedig visszautasították. Különböző történetek láttak napvilágot, például, hogy a szülők úgy vélték, elegendő, ha gyermekük fénnyel táplálkozik, majd szó esett arról a bizonyos gyógyítóról is, aki kézrátétellel és különféle csodacseppekkel kezelte a csontsovány kisfiút. A szülők hónapokig rács mögött voltak, majd a bíróság úgy döntött, elegendő, ha házi őrizetbe kerülnek. A történtek után a megyei tiszti főorvos is vizsgálatot indított. Tavaly augusztusban Szabó Máté ombudsman közleményben foglalt állást. Azt mondta akkor, hogy szerinte a gyermekorvos nem tett eleget kötelezettségeinek.

Az ügyészség tavaly decemberben emelt vádat hat ember – a gyermek szülei, a velük élő nagyszülők, a kisfiút kezelő természetgyógyász, a gyermekorvos – ellen a bizonyítékok alapján. Utóbbival szemben felfüggesztett börtönbüntetést és foglalkozástól eltiltást javasoltak foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés miatt. A többieknek különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés miatt kell felelniük. Ők fegyházba kerülhetnek.

A bíróság csaknem három héten át tárgyalja majd az ügyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik