Közélet

Rengeteg pénzt szakított az álházkutató banda

Beépített rendőr gondoskodott arról, hogy nehogy betoppanjanak a kollégái, így gond nélkül ellophattak akár 20 millió forintot is egy helyről – jó pár évre hűvösre küldték őket.

Az eljárás adatai szerint a 25 vádlott több tíz millió forintot zsákmányolt 2008-2009-ben. Az egyik csepeli kft. telephelyéről több mint 20 millió forintot raboltak, de több másik helyszínről is 5-6, illetve 12 milliót vittek el.

Rendőr, tippadó, felbujtó is volt

Az elsőrendű vádlott a cselekmények idején rendőr volt, az ő dolga volt arra vigyázni – például kollégái rádióüzeneteit hallgatva -, hogy az álrendőrök nehogy valódi hatósági intézkedéssel találják szembe magukat.

A bandában voltak még felbujtók, tippadók, a többiek pedig változó összetételű 3-4 tagú csoportokban hajtották végre a színlelt házkutatásokat. Ennek során hamisított iratokat mutatva értékeik előadására utasították a sértetteket, nem egyszer fegyvert is fogtak rájuk, megbilincselték, bútorokhoz láncolták, majd megkötözve sorsukra hagyták őket.

Hét évet is kiszabtak

A bíróság rablást, zsarolást, lőfegyverrel visszaélést, lopást, személyi szabadság megsértését, volt, ahol hivatalos személy elleni erőszakot, közúti veszélyeztetést és garázdaságot állapított meg.

A vádlottak jelentős része az eljárás idején előzetes letartóztatásban volt vagy más ügyben jogerősen kiszabott büntetését töltötte.

A perben többen is beismerték a terhükre rótt vádakat és megbánásukat, sajnálkozásukat fejezték ki a történtek miatt.

A Fővárosi Ítélőtábla némileg súlyosbította a Fővárosi Törvényszék másfél éve kiszabott nem jogerős ítéletét: a banda nagy része letöltendő szabadságvesztést kapott, voltak többen, akik hét, hat és öt évet, a volt rendőr pedig négyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik