Közélet

Hét évet kapott a roncsladával gázoló részeg autós

roncslada (Array)
roncslada (Array)

Ítéletet hirdetett szerdán a Dabasi Járásbíróság annak a férfinak az ügyében, aki a vád szerint rendszám és forgalmi engedély nélküli roncsadával gázolt halálra egy férfit a Pest megyei Ürbőpuszta környékén, még 2012 áprilisában. A sofőrt  halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettében és a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett segítségnyújtás elmulasztása bűntettében találták bűnősnek. Tettéért két évet kapott, ám az ítélet nem jogerős.

A vádirat szerint a férfi a baleset napján úgy döntött, hogy szétbontja a forgalmi rendszám és műszaki engedély nélküli Ladáját. Barátja segített neki, közösen leszerelték a kocsiról a motorháztetőt, a csomagtartó tetejét is, valamint a lámpákat. Roncsból kabrió – ez volt a nagy terv. A járművet az üvegek alatt elvágták, majd a kocsit kalapáccsal és baltával ütlegelve összevissza kalapálták.

Íme a kocsi (Fotó: Pest Megyei Főügyészség)

A munka közben mindketten italoztak. Késő délután a megrongált, ám még üzemképes autóval egy pusztai kocsma felé vették az irányt, ahol egészen estig múlatták az időt. Alkohol ide vagy oda, újdonsült „kabriójukkal” indultak haza.

Egy lakott területen kívül eső, közvilágítás nélküli úton haladtak, igen rossz látási viszonyok mellett. Az autóban – szétszerelése miatt – a világítás nem működött és a kipufogórendszere is rongálódott, ezért nagyon hangos volt. Így a vádlott egyáltalán nem észlelte az úttest mellett ballagó férfit, aki azonban észrevette a közeledő járművet. A kocsi felé fordult, ám a kezében tartott bevásárlótáska a jármű elejébe beakadt, felrántotta a gyalogost, aki így a Ladának csapódott, végül pedig az útpadkára zuhant. A férfi olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen meghalt. A sofőr a baleset után egy pillanatra megállt, majd nyomban továbbhajtott, sorsára hagyva áldozatát.

Az ítélet azért nem jogerős, mert a vádlott és védője felmentésért fellebbezett, az ügyész pedig három nap gondolkodási időt kért – tudtuk meg a Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztályától. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik