Közélet

54 utast tartóztattak fel a Keletinél

Keleti pályaudvar (Keleti pályaudvar)
Keleti pályaudvar (Keleti pályaudvar)

Az 53 koszovói és egy szír állampolgárt okmányaik ellenőrzése érdekében tartóztatták fel csütörtökön a fővárosi Keleti pályaudvaron, mivel feltehető volt, hogy a Németország felé közlekedő vonattal el akarták hagyni Magyarországot - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az MTI érdeklődésére.

A rendőrség válasza szerint a schengeni határellenőrzési kódex szabályai értelmében a vízumkötelezett harmadik ország állampolgára csak elismert menekültként utazhat vízummentesen a többi tagállamba, menekültkérelmezőként ez a jog nem illeti meg, tehát abban a tagállamban kell maradnia, ahol a kérelmet benyújtotta.

A rendőrök megállapították, hogy az igazoltatott emberek közül kik azok, akik menekültkérelmezőként tartózkodnak az ország területén és őket a hatóság által kijelölt szálláshelyre útnak indították. Az ilyen okmánnyal nem rendelkezőket a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal épületébe előállították – tették hozzá. Az üggyel összefüggésben a rendőrség tiltott határátlépés kísérlete elkövetésének gyanúja miatt szabálysértési eljárást indít az érintettekkel szemben – áll a közleményben.

Egyre nagyobb migrációs kihívás

Hétfőn a győri vasútállomáson is több száz határsértőt szállítottak le egy vonatról, a Budapestről Bécsbe tartó szerelvényről, mert nem rendelkeztek érvényes iratokkal; összesen 330 koszovói állampolgárral szemben intézkedtek.

Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója keddi, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, az elmúlt években egyre nagyobb migrációs kihívással szembesült Magyarország, hiszen a korábbi évhez képest jelentősen nőtt a déli határszakaszokat elérő migránsok száma, és több mint kétszeresére nőtt a menedékkérők száma.

A főigazgató akkor közölte, az elmúlt évben a kérelmezők fele koszovói állampolgár volt, ők egyértelműen a gazdasági motiváció miatt indulnak útnak. Hozzátette: idén év eleje óta csaknem 14 ezer, menedékjogot kérőt regisztráltak már, közülük 10 ezren koszovóiak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik