Közélet

Terhelő vallomást tettek Rohácra és Portikra

jozef-rohac(960x640)(1).jpg (rohác, )
jozef-rohac(960x640)(1).jpg (rohác, )

A koronatanúként számon tartott Radnai egy másik ügy miatt előzetes letartóztatásban van, ezért bilincsben vezették elő.

Jozef Rohácra és Portik Tamásra is terhelő vallomást tett az Aranykéz utcai robbantás mai tárgyalásán Radnai László – olvasható az mno.hu-n.  Radnai László azt állította, hogy Portik Tamás egy magánbeszélgetésben ismerte el, hogy ő ölette meg 1998-ban Boros Józsefet Jozef Roháccal.

Elmondása szerint később vált világossá számára az is, hogy Jozef Rohác végzett Fenyő János médiavállalkozóval is, szintén Portik megbízásából. A kilencvenes évek leszámolásos merényleteinek koronatanújaként is számon tartott Radnai egy másik ügy miatt előzetes letartóztatásban van, ezért bilincsben vezették elő. Portik Tamást, az Energol Rt. egykori vezetőjét Radnai vallomása alapján tartóztatták le.

Mint ismert, a vádirat lényege szerint Jozef Rohác 1998 júliusa előtt kapott megbízást Portik Tamástól Boros József Károly megölésére. Elfogadta a „munkát”, majd megkezdte a robbantásos merénylet megszervezését és előkészítését, melybe bevont egy embert. Rohác beszerezte a robbanóanyagot, annak felhasználásával házilag egy távirányításos robbantó szerkezetet készített, emellett feltérképezte áldozata mozgását és az általa rendszeresen használt útvonalakat is.

Ezután Rohác megbízásából az említett társ – Jozef Hamala – a csaknem 4500-5000 gramm tömegű, TNT-t tartalmazó robbanóanyagot egy Polskiba rejtette, amit még korábban ő maga, hamis okiratokkal szerzett meg. Az autót ezután embere már a robbantás előtti napokban leparkolta az Aranykéz utca 1-3. szám előtt az úton, ahol a Boros napi rendszerességgel megfordult.

Az áldozat 1998. július 2-án 11 óra 44 perckor érkezett meg a helyszínre kocsijával. Ekkor Rohác már lesben állt. Pár perc telt csak el, amikor Boros elsétált a robbanószerrel teli kocsi közelében. A merénylő ekkor hozta működésbe a pokolgépet. Összesen négyen haltak meg a helyszínen, köztük a vállalkozó is.További húsz ember pedig megsérült.

Fenyő János néhány hónappal korábban lett gyilkosság áldozata. Rohác – társaival – géppisztolyt, lőszereket és hangtompítót szerzett. Feltérképezték “célpontjuk” mozgását, és 1998. február 11-én autóval megjelentek a II. kerület Törökvészi úti Vico-székház közelében. Onnan követték a kocsival elinduló Fenyőt, majd 18 óra körül a II. kerületi Margit utcában egy piros lámpánál a feltorlódott kocsisorban Rohác géppisztolyával kiszállt a járműből, az autójához ment, és a jobb első ajtó ablaknyílásán keresztül két sorozatlövéssel megölte a vállalkozót a vád szerint

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik