Közélet

Előzetesben az orgoványi takarék egykori vezetője

Orgoványi takarék gyanúsítottja (orgoványi takarék, )
Orgoványi takarék gyanúsítottja (orgoványi takarék, )

Összesen három gyanúsított került előzetes letartóztatásba a felszámolás alatt álló Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet sikkasztási ügyében.

Vesztegetés és hűtlen kezelés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást a rendőrség Sz. Gyula 48 éves nyíregyházi, G. Imre 58 éves orgoványi, valamint K. Szilárd 47 éves nyíregyházi lakos ellen.

Negyedáron vásároltak tartozást

Egy K. Szilárd érdekeltségébe tartozó cég 2010 decemberében félmilliárd forint hitelt vett fel egy takarékszövetkezettől. A kölcsönt – amelyet egyébként nem törlesztettek – a felhalmozott kamatokkal együtt 2012 júliusában engedményezték egy másik hitelintézet részére.

K. Szilárd 2013 nyarán felkérte ismerősét, Sz. Gyulát, hogy segítsen neki a cégét terhelő követelés áron aluli megszerzésében, megvételében. A felkérés alapján a gyanúsított tárgyalásokat folytatott az érintett takarékszövetkezet önálló intézkedésre jogosult tagjával, G. Imrével, amelynek eredményeként egy Sz. Gyula érdekeltségébe tartozó gazdasági társaság a valós érték negyedéért vásárolta meg a követelést.

Sz. Gyula a gyanú szerint közreműködésért cserébe anyagi előnyt ígért G. Imrének, aki ezt elfogadta. A nyomozás adatai szerint a tartozás megvásárlásához szükséges, valamint a G. Imrének felajánlott összeget is K. Szilárd biztosította.

Kihallgatás is volt

A nyomozók hétfőn a három férfit – őrizetbe vételük mellett – gyanúsítottként hallgatták ki, majd a Kecskeméti Járásbíróság szerdán elrendelte előzetes letartóztatásukat.

A szerdai tárgyalás után G. Imre ügyvédje elmondta: a hatóság a szintén felszámolás alatt álló Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet és az orgoványi takarékszövetkezet közötti ügylet miatt gyanúsítja védencét hűtlen kezeléssel.

Szerdán előzetes letartóztatásba helyezték K. Szilárdot, Magyarország moszkvai nagykövetségének korábbi mezőgazdasági attaséját, valamint Sz. Gyula nyíregyházi vállalkozót, a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga egykori alelnökét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik