Közélet

Menóra-rongálás a Blahán: elképesztő büntetést adott a bíró

A fiatalokat "agymunkára" kötelezték, cserébe, amiért tönkretették a hanuka tiszteletére felállított tárgyakat.

Elítélte a bíróság azt a három fiatalt, akik 2013 november végén úgy döntöttek, rongálnak itt-ott a fővárosban. A bíró igencsak ötletes mellékbüntetéssel rukkolt elő – értesült a Hír24.

A társaság az ominózus hajnalon – 2013. november 30-án – “tiszteletét tette” a Blaha Lujza téren, a Nyugatinál, majd a Városháza parknál. “Névjegyüket ” is otthagyták összetört menórák és emléktáblák formájában, amelyek a hanuka ünnep tiszteletére álltak ott. A rendőrség kamerafelvétel alapján kereste a fiatalokból álló triót. A videót közzétették, végül pár nappal később – december  2-án – már nyakon is csípték őket.

A már huszas éveik elejét taposó kompánia vallási tisztelet tárgyának megrongálásával folytatólagosan elkövetett rongálás és folytatólagosan elkövetett garázdaság miatt foglalhatott helyet a vádlottak padján. Az ügyben néhány hete hozott döntést a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az elsőrendű vádlottat egy év két hónap, cinkosait – mint bűnsegédeket – egy év, illetve tíz nap börtönbüntetésre ítélte, mindannyiuk esetében két évre felfüggesztve azt.

A bíró azonban “külön magatartási szabályként” előírta számukra két könyv elolvasását: az egyik Fejtő Ferenc Magyarság, zsidóság, a másik pedig Fleck Gábor és Szuhay Péter, Kérdések és válaszok a cigányságról című műve. A fiúknak olvasónaplót is írniuk kell, majd bemutatni azt a melléjük kirendelt pártfogó felügyelőnek – írta megkeresésünkre a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya. 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik