Közélet

Komáromi Casanova és a balatoni mutáns

erdőberényi betörő (erdőberény)
erdőberényi betörő (erdőberény)

Furcsa, hazai bűnesetek között szemezgettünk a tavalyi évből. Második rész.


Önveszélyes betörő, egy X-Men, aki valójában Mark Zuckerberg, kamu egyház kamu pappal és hidegvérű bosszú egy méregdrága kocsin.  Az idei év sem múlt el rendhagyó – néhol megmosolyogtató – bűntények, szabályszegések nélkül. Arra kértük a rendőrség sajtóosztályait, segítsenek összeszedni néhány különös esetet, illetve előástuk a személyes kedvenceinket is. Második rész. 

Lecsukta magát a betörő

Erdőberény, február – Rács mögé jutatta magát egy betörő – duplán is. A borsodi tolvaj két napot töltött “rabságban” étlen, szomjan, ázva-fázva és mezítláb, pedig a rendőrök még el sem kapták akkor. Az asszony egy erdőberényi házat szemelt ki, ahová zsákmány reményében akart bejutni, ám helyette maratoni ideig ácsorgott az épület bejárai ajtaja és az azt védő rács között. Végül egyenruhások szabadították ki némi fűrészelés árán. A járőrök betakarták és megitatták a 60 éves nőt, aki elhaló hangon azt mondta, két napja próbált betörni, de beszorult. A legyengült tolvaj kórházba került, ám a számonkérést nem úszta meg: lopás kísérlete miatt indult eljárás ellene.  A rendőrség képet tett közzé a bajban lévő betörőről, amely alapján rejtély, hogyan idézte elő szorult helyzetét.

Fotó: police.hu

Megtorolta a 27 évvel ezelőtti megcsalást

Esztergom, április – Hűtlenkedő férjének esett egy idős nő. A megcsalás 27 évvel ezelőtt történt, ám a 84 éves öregúr csak tavasszal vallott színt, 54 év házasság után. A dühös asszony hússzor csapott oda, ütötte járóbottal, papuccsal hitvesét, aki sajnos nem úszta meg sérülések nélkül, kórházba kellett vinni. A tragikomikus esetről az ügyészség számolt be egy hónappal később, mint kiderült, a pár végül kibékült, az 74 éves nő pedig megbánta tettét. Felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Hidegvérű bosszú a főnök Audiján

Kilimán, július – Felnyársalta egykori kenyéradója kocsiját egy dühös alkalmazott. Nem akárhogy állt bosszút, egy targonca villájára tűzte a kocsit. Lyukat ütött az A5-ös Audi baloldai karosszériáján, csaknem két és félmilliós kárt okozva az autóban. A férfi akkor azt mondta a rendőröknek, nem bánta meg tettét, mert anyagi vitában állt volt főnökével.  Az ügyészség őszsel vádat emelt ellene rongálás és jármű önkényes elvétele miatt. Akkor derül ki, hogy a férfi azért állt bosszút a húsüzem vezetőjén, mert nem volt hajlandó visszavenni őt. Ekkor pattant fel a targoncára, amely az udvaron állt. A “leszámolást” ittas állapotban hajtotta végre.


Fotó: police.hu

Sétabottal a gyorhajtás ellen

Mohács, június – Garázdaság miatt indult eljárás egy 65 éves férfi ellen, miután egymaga (a botjával felfegyverkezve) megállásra bírt egy teherautót. Az úttest közepén állta útját a szerinte túl gyorsan hajtó monstrumnak. Vitatkozni kezdett a sofőrrel, majd a sétabotjával rávágott egy nagyott a vezető oldali szélvédőre. Az üveg ripityára tört, a szilánkok a kamionosra hullottak. Az idős embert rendőrök vitték el a helyszínről. Kihallgatásán mindent beismert, és elmondta, szerinte a teherautós túl sebesen haladt át a településen.


Fotó: police.hu

A komáromi Casanova

Komárom, augusztus – Összetört szívű nők ellen indított nyomozást a rendőrség. A csalfa, komáromi férfi szerelemre vágyott,  így az internetet hívta segítségül, hogy párra találjon. Egy társkereső oldalon ismerkedett meg egy 29 éves nővel. Minden jól alakult, két hónapon át leveleztek, a férfi azt ígérte, ha hazatér Németországból, találkoznak. Így is történt, egy Pest melletti faluban randevúztak augusztusban. Onnan Komáromba mentek, másnap  váltak szét a városban. Mint kiderült, a férfi egy másik nőnek is csapta a szelet, vele találkozott a külön töltött órákban. Őt is látni akarta visszautazása előtt. A randevú után ismét a szállodába ment, de szinte azonnal kidőlt, mivel elég sokat ivott. Este 10 óra körül ébredt fel, ám partnerét már nem találta maga mellett. Ahogy kinézett az ablakon, látta, hogy bizony az autójának is csak hűlt helye. A 29 éves nő ugyanis átnézte kedvese híváslistáját, és kíváncsi lett, ki az, akivel választottja délután beszélgetett. A férfi lebukott, a két hölgy pedig úgy döntött, számon kéri. A hotelszobában találkoztak. A 46 éves szlovák asszony végül a férfi kocsijával ment haza, vele tartott a másik nő is. Másnap délelőtt vitték vissza az autót, ekkor már a rendőrök vártak rájuk a szállodánál. Kihallgatásán a fiatalabb nő elmondta, hogy a férfi munkával és házassággal kecsegtetett, de újdonsült párja folyamatos SMS-üzenetei szemet szúrtak neki. Felhívta azt a számot, melyre szerelme az üzeneteket küldte. Gyorsan kiderült számára, hogy választottja mást is hamis ígéretekkel szédít. Szembesíteni akarták, ám a férfi olyan mélyen aludt, hogy nem tudták felébreszteni. Az összetört szívű asszonyok ellen eljárás indult jármű önkényes elvétele miatt.



Kamu egyház kamu papja

Kapuvár, szeptember – Egy nemlétező egyház lelkipásztorát fogták el az egyenruhások, aki pénzt csalt ki többektől 2013 decembere és 2014 januárja között. Kapzsi Emberek Vámszedője – így nevezte szervezetét. És szedte is a „vámot”, ám mint kiderült, a kapzsi ember is ő maga volt. Pál atya (mert így ismerték) mezőgazdasági tevékenységeket folytató cégeknél dobta be magát, és mindenkinek azt kínálta, amire szüksége volt: munkagépet, egyéb eszközöket, takarmányt. Mindez persze „adomány” volt, pusztán csak regisztrációs díjat számolt fel, a vágyott dolog értékének 10 százalékát. 19-en hittek neki, 24 embert azonban nem sikerült megvezetnie. Előbbiek – mivel egy kukoricaszemet sem kaptak – kénytelenek voltak a rendőrséghez fordulni. A meggyőző álpapot elkapták, a kisbéri rendőrök hallhatták ki. Kiderült, több rendőrkapitányság is vadászik az „atyára”, ugyancsak csalás miatt.

Rendőrkézen Mark Zuckerberg

Balatonszentgyörgy, október – Vérnyomok vezették el a rendőröket egy X-Menhez. Pontosabban a Facebook urához, de az is lehet, hogy egy titkosrendőrhöz. Egy helyi vendéglátós értesítette a rendőrséget, miután betörést jelzett az étterme riasztója, mely később a falról letépve végezte összetört poharak társaságában. Vér is akadt a helyszínen, a rendőrök követni kezdték a cseppeket. Valamivel távolabb, az utcán kiszúrtak egy férfit, aki – miután meglátta az egyenruhásokat – futásnak eredt, de hiába. Előbb kórházba vitték, majd rendőrautóba ültették. Az addig viszonylag kiszámíthatóan kommunikáló betörő előbb megdicsérte a munkájukat, majd közölte, ő igazából a belső ügyosztálytól jött, és „akció közben teszteli a somogyi állományt”. Amikor úgy érezte, meséje nem ért célt, az abszurditást fokozva képregényhősként, pontosabban X-Menként (mutánsként)  határozta meg magát. A rendőrök tamáskodását végül azzal akarta megtörni, hogy ő Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója. A „sokszoros milliárdos”  kiflit és kosaras linzert kapott az egyenruhásoktól, ezután megint érdemben lehetett vele beszélgetni – írta a Zsaru magazin. Kiderült, papírjait Budapesten egy kukába dobta, miután – mint mondta – szakított korábbi életvitelével. Utána vonatozott, a szerelvényekről találomra szállt le egy-egy településen. Bevallotta, október 28-30. között Balatonlellén megbontotta egy ház tetejét és mindennel, amit bent talált, sajátjaként bánt. Átöltözött és muffint – ahogy ő fogalmazott – főzött. Nem sütött, főzött. Órák alatt lelakta az épületet, ruhaneműt, könyveket, illatszereket pakolt fel, majd odébbállt. Balatonszemesen október 30-án lopott el egy biciklit, amivel az állomásig tekert, majd vonattal Balatonszentgyörgyig utazott. Elmondása szerint az állomással szemközti étteremből ennivalót akart szerezni, végül egy videokamerát és egy adathordozóval lett gazdagabb.

 Fotó: Zsaru magazin

Börtönbe vágyott, feleségverést hazudott

Balkány, december – Egy férfi azzal hívta fel a rendőröket, hogy megverte a feleségét és a gyerekeit. Az egyenruhások azonnal a megadott címre mentek, ám ott egyértelműen kiderült, hogy nem történt bántalmazás, de még hasonló sem. A családtagok elmondták, rokonuk soha nem emelt rájuk kezet. A 37 éves férfi végül beismerte, hogy hazudott, méghozzá nem mindennapi okból: be akart kerülni a börtönbe. Vágya egy rövid időre és félig-meddig sikerült, ugyanis szabálysértési őrizetbe vették, így a fogdán kötött ki.

Tavalyi, azaz szerdai összeállításunkat itt találja. 

 

Olvasói sztorik