Közélet

Spicli kecske és a tatabányai George Clooney

kamu george clooney (george clooney, )
kamu george clooney (george clooney, )

Különös bűnesetek közül válogattunk. Első rész. 

A kerítés felcsapott rendőrnek, a kecske spiclinek, George Clooney pedig magyar nyugdíjasok pénzére vadászik. Az idei év sem múlt el rendhagyó – néhol megmosolyogtató – bűntények, szabályszegések nélkül. Arra kértük a rendőrség sajtóosztályait, segítsenek összeszedni néhány különös esetet, illetve előástuk a személyes kedvenceinket is. Első rész.

Tolvajt fogott a kerítés

Battonya, február – Besurranó tolvaj próbált meg egy centrifugát kicsempészni az éj leple alatt egy nő házából, de a kerítésnek nem volt ínyére az akció. A 35 éves tolvaj a melléképületben találta zsákmányát, amelyet kicipelt az udvarra. Úgy tervezte, hogy a háztartási gépet a kerékpárjára pakolja és elviszi, ám pechére a tulajdonos felébredt a zajra és felkapcsolta a kinti lámpát, megzavarva ezzel hívatlan „vendégét”. A férfinak több sem kellett, az ól tetején át próbált menekülni. Onnan azonban nem az utcára, hanem a kertbe jutott, ott a kerítésen át próbált kiugrani, de fennakadt. Mire sikerült lemásznia, már egyenesen a rendőrök karjai közé szaladt.  Kiderült, korábban a háznál dolgozott, ezért ismerte a járást. Lopás miatt indult eljárás ellene.

Fotó: police.hu

A pizzát elégette, a sört nem tudta meginni

Ács, május – feleslegesen “fáradozó” bolti tolvajt fogtak a rendőrök.  A férfi előző nap, a tetőn érkezett egy helyi üzletbe, záróra után, hogy “bevásároljon”. A rendőrök az akkor még sikeresnek tűnő akció másnapján kapták el otthonában, amikor éppen a zsákmány válogatta szét, amely fagyasztott élelmiszerekből állt. A férfi elmondta, az épület mellett lévő raklapokból és szemeteskukából készített emelvényt, így jutott be a raktárba, a hullámlemezt pedig a magával vitt szerszámokkal bontotta meg. A hűtőben nem válogatott, ami a kezébe került, azt a szatyraiba tette. Mikor a zsákokat teletömte, kerékpárra rakta azokat és hazabiciklizett. A lopott élelmiszerek közül először egy pizzát akart megenni, de elégette a sütőben. Mellé egy, szintén a raktárból meglovasított sört bontott fel, de azt a rendőrök miatt csak félig tudta meginni.

A spicli kecske

Nagyhalász, május – kecske buktatott le egy tolvajt. A két állatot – az anyát és gidáját – áprilisban lopták el, az egyenruhások járőrözés közben akadtak rájuk egy hónappal később, újdonsült gazdájukat a mekegés árulta el.  A rendőrök megkérdezték a tulajdonost, van-e kecskéje, válaszul egy határozott nemet kaptak. A nemlétező jószágok továbbra is hallattak magukról, a járőrök úgy döntöttek, körülnéznek. Az eltűnt állatok melléképületben voltak. Ők visszakerültek a gazdájukhoz, az idős férfi ellen pedig eljárás indult.

Fotó: police.hu

A zene az kell

Pécs, június – Hiába kérték a rendőrök, a 44 éves férfi nem akarta abbahagyni a nótázást, éjjel ide, éjjel oda. Pedig a dalolászás másnak sem volt ínyére, ugyanis egy környékbeli tett bejelentést. Azt állította, valaki olyan hangosan énekel már fél órája, hogy képtelenség tőle pihenni. A kántáló férfi a járőröknek elmondta, sokat ivott napközben, és azért dalol, mert jó a kedve. Igazoltatás közben sem maradt csendben, csak amikor rászóltak, ám pár perccel később megint rázendített, méghozzá hangosan. Ismét figyelmeztették, ismét csend lett, majd ismét felcsendült egy nóta, némi kiabálással megfűszerezve. A dalos kedvű férfit ezután előállították, és bírságot is kapott csendháborítás miatt.

A tatabányai George Clooney

Tatabánya, június – Nem más akadt a rendőrök horgára, mint george Clooney. Vagy mégsem. “Mezei” trükkösöket fogtak az egyenruhások, akik egy 77 éves férfit vertek át, azt állítva, hogy az önkormányzatnál dolgoznak, és az idős ember egészségi állapotáról érdeklődtek. A jóhiszemű öregúr beengedte őket a lakásába. Ezután elterelték a figyelmét és kivették a szekrényben rejtegetett pénzét. Az idős ember csak azután vette észre, hogy meglopták, miután „látogatói” elmentek. A rendőrök személyleírás alapján kezdték el keresni a párost, és ismerték annak a kocsinak a rendszámát is, amellyel elmenekültek. A járőrök nem sokkal később kiszúrták az autót, és nem messze a tatabányai vasútállomástól rá is akadtak, benne két utasával. A menekülő házaspárnál megtalálták a hiányzó összeget, amelyet lefoglaltak. Ezután kerültek elő a nem a nem mindennapi igazolványok.  Az egyiken a férfi, mint nyomozó kapitány szerepelt (jelentsen az bármit is) a másikról pedig George Clooney mosolygott vissza. A harmadikat az asszony használta, aki az X-Faktorból ismert Krasznai Tünde fényképét felhasználva próbálta igazolni magát.

Fotó: police.hu

Rendőrtaxi

Ilk, szeptember – Taxinak használta volna egy 25 éves fiatalember az egyenruhások szolgálati kocsiját. Jelenése volt a rendőrségen, Vásárosnaményban, ahová tanúkihallgatásra hívták. Úgy gondolta, hogy azt a tíz kilométert nem tudja máshogy megtenni, csak rendőrautóval. Eldöntötte tehát, hogy beviteti magát. Álnéven felhívta a 107-es segélyhívó számot, és önmagát jelentette fel bántalmazásért. Végül tényleg bevitték a kapitányságra, ahol valótlan bejelentés szabálysértés elkövetése miatt őrizetbe vették.

A szomszéd fürdője sokkal biztonságosabb

Debrecen, szeptember – Körözött férfi után kutattak a rendőrök. Úgy értesültek, hogy egy debrecei társasházban rejtőzik, és nem tévedtek. Ám “célpontjuk” megtudta, hogy mire készülnek, és – ha az utolsó percben is – de menekülőre fogta, méghozzá az erkélyen át, az ötödik emeleten. Jobb híján átmászott a szomszédjához, és elbújt a fürdőszobájában. A rendőrök ennél könnyebb utat választottak, bekopogtak a szóban forgó lakásba, a tulajdonos ajtót nyitott, az egyenruhások pedig elvitték, akiért jöttek. A férfit egyenesen a börtönbe vitték, ugyanis azért keresték, mert egy korábban kiszabott jogerős ítélet miatt már rácsok mögé kellett volna vonulnia. Rövidke, “pókemberként” töltött karrierjét fotó örökítette meg.

Fotó: police.hu

Félméteres iszap, kétfokos víz – csak épp úszni nem tud

Tass, december – A vízbe menekült a felelőssre vonás elől egy 25 éves fiatalember. A vita hevében nekirontott horgászó apjának, az idős férfi ezért rendőrt hívott. Gyermeke akkor vetette magát ruhástul a vízbe, amikor hallotta, hogy szülője bejelentést tett. A túlsó part felé menekült, de három dolgot kifelejtett tervéből: az alig kétfokos vizet, a félméteres iszapot, és azt az apróságot, hogy nem tud úszni. A késes fiatalember így a vízben ragadt – számolt be a Zsaru magazin. A rendőrök szólongatták, hogy ússzon a stéghez és másszon ki. A sötétben zseblámpával megvilágították, és látták, már szólni sem bír a hidegtől. A csatorna túlsó partjához volt közelebb, ezért a legközelebbi hídon átkeltek a másik oldalra, közben mentőt kértek a helyszínre. Úgy négy-öt méterre lehetett a parttól. Halkan nyöszörögte, hogy mozdulni sem tud, úgy átfázott, mindene fáj, el fog merülni. “Ledobtuk a kabátunkat, fegyvert, derékszíjat, bilincset, úgy mentünk be a nyakig érő vízbe Ballai őrnaggyal. Két oldalról megfogtuk, és indultunk vele kifelé, közben a stégről a sértett és fia lámpával világított” – mondta. Egy másik kollogájuk is utánuk ment, belegázolt a vízbe, és vitt egy botot, hogy abba kapaszkodva húzza ki mindannyiukat, vagyis gyakorlatilag az egyenruhások láncot alkottak. A fiatalembernek nem történt baja, leszámítva, hogy felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt gyanúsított lett belőle, amiért apjára támadt.

Fotó: André Ildikó

Összeállításunk folytatását jövőre olvashatja, azaz csütörtökön. 

 

 

Olvasói sztorik