Közélet

Komoly hamisítvány volt a hevesi álorvos diplomája

Minden feltétel adott volt, hogy a francia diplomát el lehessen fogadni, bár T. Mária valószínűleg sohasem járt a toulouse-i orvosi egyetemre – írja a Blikk.

„A diplomán a szükséges elnevezés, vagyis a „Diplôme d’Etat de docteur en médecine” – azaz Állami orvosdoktori oklevél – szerepelt, amit az erre jogosult francia intézmény állított ki. Mellékelte diplomája hiteles magyar nyelvű fordítását, amit az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda készített, és az okleveléről egy hiteles másolatot is küldött. A nő diplomája ráadásul 1976. december 20. után kelt, így minden jogszabály adott volt ahhoz, hogy azt feltétel nélkül el lehessen ismerni” – mondta a Blikknek dr. Paphalmi Rita, az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) elnöke.

A hamis papírokat csak akkor nézték át tüzetesebben, amikor tavaly tavasszal a Magyar Orvosi Kamara riasztotta a hivatalt, hogy T. Mária valószínűleg sohasem járt a toulouse-i orvosi egyetemre. Az asszony évekig asszisztensként dolgozott itthon, 1996-ban „szerzett” diplomáját pedig csak 2009-ben ismertette el.

Tegnap kiderült, hogy a helyiek szerint torokgyulladástól szenvedett a hevesi áldoktornő betegeinek legalább fele, ugyanis ha esett, ha fújt, a tiszanánai háziorvos mindig ugyanezt a diagnózist állította fel. „Mindig ugyanazokat a pirulákat írta fel, de a gyerekem újra és újra beteg lett” – mesélte a lapnak egy édesanya, aki ezért másik település rendelőjébe vitte a lányát. Bár az asszony háziorvosi rendeléséről egyre többen szivárogtak át a falu másik doktorához, mégis több ezer páciens fordulhatott meg a keze alatt, hiszen kórházban is praktizált.

Ahogy arról beszámoltunk, a nő négy éven át dolgozott orvosként, miután sikerült honosítania kamudiplomáját. Megfordult az egri Markhot Ferenc Kórházban, azon belül a gasztroenterológiai, belgyógyászati, kardiológiai fekvőbeteg-osztályokon, a kardiológiai és belgyógyászati szakrendeléseken. 2010 és 2013 között pedig Egerben orvosként, illetve ügyeletes orvosként, valamint közalkalmazotti jogviszonyban, majd Tiszanánán, helyettes háziorvosként praktizált. Az évek alatt több mint tizenhárom és fél millió forintot vágott zsebre.

A nő kuruzslás és közokirat-hamisítás miatt állhat hamarosan bíróság elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik