Közélet

Nem emlékszik rá az anya, hogy a Dunába ölte kisfiát

Halott-csecsemo(1)(960x640).jpg (Halott csecsemő)
Halott-csecsemo(1)(960x640).jpg (Halott csecsemő)

Az asszonyt kényszergyógykezelésnek vetették alá - már nem először.

Hogy tetszik lenni? Tud figyelni? Szóljon, ha elfáradt – mintha egy kisgyerek meghallgatására készült volna a bíró, pedig a vádlottak padján az az anyuka ült, aki tavaly ősszel a budai rakpartnál, a Tímár utcához közel fojtotta a Dunába egyéves kisfiát. A 36 éves nőazt állítja, csak arra emlékszik, hogy bölcsődébe indult gyermekével, a következő kép, hogy az IMEI-ben van – írja a Blikk. 

“Most sem emlékszem semmire” – motyogta az asszony, aki előzetes letartóztatása óta az Igazságügyi Megfigyelő és Elemgyógyító Intézetben (IMEI) van, ahol ideiglenes kényszergyógykezelést kap. A tárgyalásra is onnan hozták.

Bár a tragédia előtt egyre több jele volt annak, hogy az anya lassan az őrület határára sodródik, a lap szerint az orvosok és a hozzátartozók is elengedték a kezét. Tavaly ugyanis kétszer került be a Kútvölgyi Kórház pszichiátriájára. A bíróság akkor is a kényszergyógykezelés mellett döntött, ám végül rövid időn belül hazaküldték, bízva abban, hogy rendesen szedi majd gyógyszereit.

“Egy idő után nem vettem be a pirulákat, mert nem tudtam volna ellátni a gyerekeket. A gyógyszerektől belassultam és fájt mindenem” – válaszolta a bírónak alig hallhatóan a nő, miért nem szedte orvosságait.

Amikor a tragédia napján kisfiával elindult, már súlyos téveszmék gyötörték. Hangok zúgták a fejében, hogy ölje meg magát és gyerekeit. Miután kisfiával a karjában a folyóba gyalogolt, és elengedte a gyereket, valahogy sikerült kikászálódnia a Dunából, aztán órákig a gyermek üres babakocsijával járta a várost.

A tragédia után egyébként a III. kerületi polgármester azonnal vizsgálatot indított, hogy kiderüljön, hibázott-e Milán védőnője és gyermekorvosa, amiért nem vették észre a vészjósló jeleket. Ez kiderítette, hogy a pszichiátria nem konzultált a szakemberekkel. Így az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága vizsgálatot rendelt el abban a kórházban, ahol az anyát kezelték. Szerdán a minisztériumban arról tájékoztatták a lapot, elkészültek a szakértői vélemények, így a vizsgálatot hamarosan lezárják.

Ahogy arról beszámoltunk, a gyermek eltűnését a nagymama jelentette. Az egyenruhások nem sokkal később Budapest belvárosában megtalálták a gyermek  édesanyját, aki azt mondta, hogy a budai alsó rakparton magára hagyta a picit. A rendőrök ezután a nő által megjelölt helyszínre siettek, de már holtan találták a babát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik