Közélet

“A golyó mindenkin fog”

pécsi lövöldözés (pécsi lövöldözés)
pécsi lövöldözés (pécsi lövöldözés)

Ámokfutásokról szóló videókat nézett, majd bement az egyetemre és tüzet nyitott. Mindennek már öt éve.

Öt éve történt a magyar kriminalisztika történetének egyik legsötétebb eseménye, a pécsi egyetemi lövöldözés. Soha előtte és azóta sem fordult elő hazánkban, hogy egy oktatási intézményben ragadjanak fegyvert. A kegyetlen pécsi ámokfutásban egy ember meghalt, három másik megsebesült. A tettest azóta elítélték, életfogytiglani börtönbüntetését tölti, amelyből legkorábban 26 év múlva szabadulhat.

A huszonéves fiatal lelki problémák miatt 15 éves kora óta járt pszichológushoz, és hangulatjavító gyógyszereket is szedett. Visszahúzódó volt, nem tudott beilleszkedni a közösségbe. Édesanyjának többször panaszkodott, hogy nem jön ki jól a csoporttársaival. 2008-ban lett az Első Pécsi Polgári Lőegylet tagja, 2009 tavaszán pedig meg is kapta az engedélyt, hogy sportcélra fegyvert tartson.

Egy hónappal a gyilkos ámokfutás előtt elégtelen lett a zárthelyi dolgozata, viszont társai jó jegyeket kaptak. Gyanította, hogy ők puskáztak, emiatt összeveszett velük. A lövöldöző akkor azt mondta nekik, a csalást jelezni fogja az egyetemen. A többiek akkor figyelmeztették, egyikük testépítő, úgyhogy rosszul járhat. Azt válaszolta, “a golyó mindenkin fog”.

2009. november 26-án délben, gyakorlati foglalkozáson vett részt a PTE biofizikai intézetében. Kétszer ment ki a mosdóba, ám másodszor már fegyverrel a kezében tért vissza a terembe és lövöldözni kezdett. Megölte egy 19 éves csoporttársát, míg egy másik hallgatót, az oktatót és a teremből távozva egy takarítónőt súlyosan megsebesített. Ezután a közeli négyszáz ágyas klinika egyik emeleti teraszára ment, az épületből fél egy körül telefonon értesítette a rendőrséget arról, hogy mit tett és hol van. Az egyenruhások elfogták, fegyverét pedig lefoglalták: két tár volt nála, összesen 44 lőszer.

Fotók: MTI/Kálmándy Ferenc

Összefüggő szóbeli vallomást nem tett, írásbeli vallomásában pedig tagadta, hogy tettét előre eltervezte volna. Állítása
szerint azért vitt fegyvert az egyetemre, mert a gyakorlat után a lőtérre akart menni. Amikor másodfokon sorsáról döntöttek, az utolsó szó jogán már azt mondta, megbánta tettét. A fiatal első és másodfokon is életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott, legkorábban 2039-ben, vagyis ötvenévesen szabadulhat.

A bíróság szerint az egyetemista előre eltervezte tettét, a lövöldözés előtti napokon ugyanis erőszakos cselekményekről szóló videókat, ámokfutásokat nézett, édesanyjának pedig említette, hogy rossz a hangulata, ismerősének pedig interneten olyan üzenetet küldött, hogy agydaganata van, “fel fog fordulni”, évek óta nem volt egy jó napja. Mindemellett kiderült, hogy – állításával szemben – aznapra nem beszélt meg időpontot a lövészklubban.

A lövöldöző azóta elzárkózik a riporterektől, akik a börtönben beszélnének vele. Eddig egyszer tett kivételt, P. Gál Judittal, aki a Halálosztók c. könyv szerzőjeként kereste fel. A könyvben közölt interjú szerint teológiai főiskolai tanulmányok megkezdésén gondolkodik. Akkor a következőket mondta: rengeteg dologra rájöttem a fogva tartásom ideje alatt, hogy miket rontottam el, hogy miért fulladtak kudarcba a kapcsolatteremtési kísérleteim. Megfelelő gyógyszeres terápia mellett még a börtönben is rendezettebb vagyok, mint sokszor a gyógyszermegvonási tüneteim mellett voltam. Rengeteg dologra rájöttem itt bent. Rengeteg kérdésre, ami kint megválaszolatlan maradt…

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik