Közélet

Elkezdődött a negyedik per Stadler József ellen

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással vádolják a börtönbüntetését töltő egykori akasztói vállalkozót.

A per pénteken kezdődött a Kecskeméti Törvényszéken. A vád szerint 2007 és 2010 közt Stadler az érdekeltségébe tartozó cégek nevében kibocsátott és befogadott, valótlan tartalmú számlák felhasználásával áfát próbált meg visszaigényelni, valamint a társaságok adófizetési kötelezettségét csökkentette. Ezzel mintegy 420 millió forint kárt okozott.

Stadler védője azt kifogásolta, hogy az új Büntető törvénykönyv szerint ítélik meg az ügyet, holott a cselekmények annak hatálybalépése előtt történtek. Ezért a fiktív számlák felhasználásával történt áfa-visszaigénylést nem adócsalásnak, hanem egyszerű csalásnak kell minősíteni. A védő arra is kitért, hogy a vádirat 2011-ben készült el, azonban csak 2014 júniusában érkezett a bíróságra, ez a gyors és igazságos elbíráláshoz való jogot sérti. A tanácsvezető bíró a védői indítványt elutasította.

Stadler vallomásában tagadta bűnösségét és azt hangsúlyozta, hogy két alkalommal agyvérzést kapott, emiatt nagyon sok részletre nem emlékszik. Kijelentette, hogy fiktív számlák nem szerepeltek cége könyvelésében, azok mögött valós teljesítések voltak.

Stadler elmondta a bíróságon, hogy hasnyálmmirigy-problémái miatt súlyos műtétet végeztek el rajta, rengeteg gyógyszert kell szednie és naponta csak rövid időt tud ébren tölteni. A bíró kérdésére kijelentette, hogy felkészült a perre – nem vette be gyógyszereit, így ébren tud maradni.

A vállalkozó ellen először 1997-ben emeltek vádat, első fokon kilenc évet kapott, mert 1993-94-ben fiktív számlákkal és jogtalan áfa-visszaigénylésekkel több milliárd forint kárt okozott az államnak. A megismételt eljárásban négy és fél évre csökkentették a büntetését, de Stadler 2005 januárban kedvezménnyel szabadult. 2011-ben folytatólagosan elkövetett csalás kísérlete és más bűncselekmények miatt négy év tíz hónap börtönre ítélték, ezt tölti most a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai részlegében. Idén októberben csődbűntett miatt újabb két év tíz hónap büntetést kapott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik