Közélet

Keresik a Dohány utcai zsinagóga bevételeit

A Budapesti Zsidó Hitközség csalást, sikkasztást gyanít.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás és sikkasztás gyanúja miatt feljelentést tett a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszere ügyében Schwezoff Dávid, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatója.

A BZSH szombat este küldött közleményt az MTI-nek, ebben azt írták: a fővárosi Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerének kiszervezett működtetésével a gyanú szerint különösen nagy vagyoni hátrány érte a Budapesti Zsidó Hitközséget.

A Schwezoff Dávid ügyvezető igazgató által meghirdetett vagyonvédelem és tiszta, átlátható gazdálkodás megkívánta, hogy “a BZSH egyik legnagyobb bevételét jelentő turisztikai tevékenység körében vélelmezett visszaéléseket” pártatlan nyomozóhatóság vizsgálja ki – fogalmaztak.
Hozzátették, remélik, a lefolytatandó nyomozás is hozzásegíti a BZSH-t, hogy tiszta és átlátható gazdálkodásával a budapesti zsidóság vallási szervezeteként a jövőben jobban koncentrálhasson a hitélet gyakorlására.

A Heti Válasz október 30-i számában megjelent írás szerint Schwezoff Dávid október 31-ével felbontotta a BZSH szerződését Vadas Verával, a Zsidó Nyári Fesztivált szervező Plaza Szerviz Bt. és a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerét működtető Aviv Travel Kft. tulajdonosával.

A hetilap idézett egy összefoglalóból, amelyet Schwezoff Dávid október elején juttatott el a BZSH közgyűlési tagjainak a szervezet stratégiai és marketingtervéről. Ebben az ügyvezető igazgató kifejtette: az elmúlt években 230-250 ezer látogatót fogadott a Dohány utcai zsinagóga, és az átlagos bevétel személyenként 1273 forintra jött ki, pedig ennél még a nyugdíjas- és diákbelépő is drágább, nem beszélve a 2500 forintos felnőttjegyről. Vagyis az Aviv Travel Kft. nevű magáncégnek kiszervezett beléptetésből 400-500 millió forintnyi bevételnek kellene származnia, de legfeljebb 300 milliónyi érkezik, azaz “valahol valaki sikkaszt” – olvasható a cikkben.

Kunos Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója kedden nyílt levélben fordult Schwezoff Dávidhoz. Ebben az Aviv Travel Kft.-vel kapcsolatban Kunos Péter úgy fogalmazott: amit Schwezoff Dávid akar, az “szakmai öngyilkosságnak tűnik”. “Nem gondolhatod komolyan, hogy ripsz-ropsz át lehet venni az Aviv Travel Kft. feladatkörét” – írta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik