Közélet

Hamis képet adott el a neves galéria, mégis a vevő bukta a pert

A vevő egymillió-hatszázezer forintot fizetett az értéktelen képért, de még a perköltséget is neki kell állnia

Csaknem kétmillió forintot bukott egy férfi egy hamis kép vásárlásával, amit egy neves budapesti galéria aukcióján szerzett meg. Míg első fokon neki adtak igazat, a másodfokú bíróság teljesen ellenkező ítéletet hozott – írja a Bors.

A licit százhatvanezer forintról indult a Bene Géza festményért, amit egymillió-hatszázezer forintért ütött le az aukció vezetője. A műről nyolc év múlva derült ki, hogy csupán másolat. “A Konyhaasztal című képet 2004-ben aukción vásároltam. A festmény a katalógusban is szerepelt. 2012 januárjában el akartam adni, de a vevő ragaszkodott hozzá, hogy a festő életművének legjobb ismerője és monográfiaírója vizsgálja meg. Dr. Szeifert Judit megnézte, és azt mondta, a kép hamis” –  mesélte a lapnak Kaposi Gábor.

“Stílusjegyeiben sem stimmelt, de az elnagyolt festésmód és a ceruzás szignó is gyanús volt, ami mélyen bekarcolódott a felületbe, és kopírozásnak tűnt” – emlékezett a Nemzeti Galéria művészettörténésze. A festményt visszavitték a galériába, de az árát nem kapták vissza. Ráadásul azt állították, hogy nem azt a képet hozták vissza, amit eladtak. A vevő polgári pert indított. A galéria ekkor már arra hivatkozott, hogy ők csak öt évig felelősek az eladott művekkel kapcsolatban.

“A törvény szerint ha megtévesztésben van valaki, akkor az „óra” a felismeréstől számítva ketyeg, márpedig álláspontunk szerint erről van szó. Amint tudomást szereztünk arról, hogy a kép hamis, azonnal jogi útra tereltük az ügyünket” – állította dr. Bánáti Jenő, a műgyűjtő ügyvédje, aki szerint a pénz visszajár ügyfelének.

A másodfokon eljáró bíró ítéletét azzal indokolta, hogy hivatkozási alapként kevés volt, hogy azért csak nyolc év múlva vizsgáltatták meg a kép eredetiségét, mert akkor akarták eladni, így a követelés elévült. Ezzel a tulajdonos nem csak a kép árát bukta, a csaknem háromszázezer forintos perköltséget is ki kell fizetnie. A vevő a Kúriához fordul.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik