Közélet

A TEK csapott le az embercsempészekre

Tizenöt embercsempészt fogott el a rendőrség Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy akcióban, amelyhez a Terrorelhárítási Központ is besegített.

A szabolcsi rendőr-főkapitányság szombati sajtótájékoztatóján Balogh Barnabás ezredes, bűnügyi igazgató elmondta, hogy a csoport 14 magyar tagja közül hatot előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság, a többiek szabadlábon védekeznek, míg egy ukrán állampolgárt őrizetbe vettek.

A csoport úgy bukott le, hogy október 7-én tíz afgán menekültet, egy család hat felnőtt és négy gyermek tagját fogták el a térségben. A menekültek kihallgatása során merült fel a gyanú a szervezett embercsempészésre.

Fegyverre számítottak

Még aznap hat gyanúsítottat elfogtak Szabolcs megye több településén, majd a további nyomozás eredményeként október 15-én, a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársainak közreműködésével további nyolc gyanúsítottat állítottak elő.

Az ezredes hangsúlyozta: a TEK bevonására azért volt szükség, mert adatok merültek fel arra, hogy a gyanúba keveredett embereknél fegyver is lehet. Hozzátette: ez a házkutatások során be is igazolódott, s a fegyverek mellett pénzt és ékszereket is lefoglaltak az érintetteknél, valamint ötven mobiltelefont is, amelyek a kapcsolattartást segítették.

Balogh Barnabás tájékoztatása szerint az embercsempész csoport magyar vezetője kapott információt ukrán oldalról arról, hogy a menekülőket hol, mikor hozzák át a zöld határon Magyarország területére. Ott várták az érintetteket, miközben figyelték az utakon a rendőrök mozgását. A nyugatra tartókat gépkocsival vitték tovább a megyéből.

2000 dollár volt az ár

A csoport tagjai több száz dollárt kértek a menekülőktől, s az összeg felső határa több esetben meghaladta a kétezer dollárt is.
Az ezredes hozzáfűzte, hogy a gyanúsítottak köre öt-hat emberrel még bővülhet. A nyomozás során bizonyítékokat gyűjtenek a bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett bűncselekmény bizonyításához is, hiszen, ha ez igazolódik, három helyett akár nyolc év büntetést is kaphatnak majd az elkövetők a bíróságtól.

Gáll József alezredes, a szabolcsi főkapitányság határrendészeti szolgálatának vezetője közölte: 2010 óta jelentősen visszaszorult az illegális határátlépést elkövető menekülők száma a térségben, köszönhetően a telepített és mobil hőkameráknak, a jól szervezett határőrizetnek, valamint az ellenőrzésnek. Mint mondta, évente 100-150 között van a határsértők száma, míg a szerb határ déli szakaszán egy nap alatt is előfordul ennyi illegális határátlépés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik