Közélet

Közmunkával megúszta S. Ábel

Első fokon még két és fél év szabadságvesztéssel sújtották.

Ötven nap közérdekű munkára enyhítette S. Ábel budapesti joghallgató korábban első fokon emberölés előkészülete és más bűncselekmények miatt kiszabott két és fél éves szabadságvesztését a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla szerdán. A tábla szerint a vádlott csupán közveszéllyel fenyegetést követett el – írja az MTI.

S. Ábel 2006-tól 2010. februári elfogásáig az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanult. A vádirat szerint részletes tervet dolgozott ki: először is belépett egy sportlövész egyesületbe, engedélyeket szerzett, 2009 őszén pedig legálisan megvásárolt egy fegyvert. Arra készült a vád szerint, hogy valamelyik nagy bevásárlóközpontban legalább huszonkét embert megöl – minden egyes addigi életévéért egy-egy embert.

A rendőrök elkapták. Azóta már törölt blogjából és korábbi, iskolai mészárlásokat dicsőítő megnyilvánulásaiból is arra lehetett következtetni, hogy lövöldözésre készül.

A rendőrségen először még részletes beismerő vallomást tett, később azonban már tagadta bűnösségét. Hosszú időt töltött előzetes letartóztatásban, illetve az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben. A korábban készült szakvélemények megállapították, hogy csak korlátozottan beszámítható.

Az elsőfokú per 2011 tavaszán kezdődött, meghallgattak számos tanút és szakértőt, de másfél év után bíróváltás történt. Az ügyész egyébként letöltendő szabadságvesztést, a védelem pedig felmentést kért. Utóbbi azzal érvelt, hogy meg sem történt a vádban szereplő emberölés előkészülete, de ha ezt mégis bizonyítottnak találná a bíróság, a vádlott önkéntes elállása miatt nem büntethető. Az utolsó szó jogán S. Ábel tagadta bűnösségét, és állította, hogy a terhére rótt bűncselekményeket nem követte el. Az elsőfokú ítéletet tavaly májusban mondták ki.

A 26 éves fiatal 2013 augusztusában hallattott magáról ismét, miután többször belelőtt egy budapesti gyorsétterem mennyezetébe a Móricz Zsigmond körtéren. Abban az ügyben már vádat emeltek ellene lőfegyverrel visszaélés miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik