Közélet

Magyarságuk miatt támadtak egy családra Belfastban

Retteg az utcára menni egy, az északír fővárosban élő magyar család, miután hétfőn este rátámadtak a házukra, azért, mert külföldiek. A környéken lakó emberek és politikusok felháborodással reagáltak a támadásra, és együttérzésükről biztosították a családot.

A Belfast északi részén élő család éppen a nappaliban ült, amikor helyi idő szerint este nagyjából háromnegyed kilenckor két maszkot viselő ember baseballütőkkel támadt a házukra, bezúzva több, az utcára néző ablakot – jelentette a BBC és a Belfast Telegraph. A Magyarországról származó férfi és nő ekkor az emeletre menekült. A támadásban egyikük sem sérült meg. A nevüket nem lehet tudni.

A támadás annyira megrázta őket, hogy másnap nem mertek kilépni az utcára, és még a bejárati ajtót sem nyitották ki, sem az újságíróknak, sem a helyi önkormányzati képviselőknek, akikkel csak az ajtón keresztül váltottak pár szót. A pár a BBC cikke szerint egy éve él a belfasti házban, és öt évvel ezelőtt költöztek ki Észak-Írországba.

A beszámolók szerint a környéken lakó embereket sokkolta a támadás, a politikusok pedig igyekeztek meggyőzni a két magyart, hogy az idegengyűlölet nem jellemző az ott élő emberekre, és biztonságban élhetnek ott. A páros ugyanis azon gondolkodik, hogy elköltöznek. 

A helyi hatóságok az eset után letartóztattak egy 50 éves nőt és egy 34 éves férfit, akik ellen szerdán több vádat is emeltek a támadás miatt – jelentette a BBC.

Olvasói sztorik