Közélet

Gyermektartás fizetésére kötelezték a nemi erőszak áldozatát

Szexuális bűncselekmény áldozataként ismerte el a bíróság, mégis felelősségre vonták az aktus következményeiért. Visszamenőlegesen.

Tizennégy éves volt a phoenixi Nick Olivas, amikor 2006-ban megerőszakolta egy 20 éves nő. A kényszerített aktusból gyermek született, és a bíróság most annak ellenére kötelezné gyermektartás fizetésére a férfit, hogy korábban szexuális bűncselekmény áldozatává vált.

Nick két évvel ezelőtt tudta meg, hogy apa lett, amikor megkapta a végzést, mely szerint 15 ezer dollárral tartozik, és ezen túl havi járandóságot kell fizetnie a nőnek, aki megerőszakolta, mert hat évvel korábban gyermeke született.

„Valósággal sokkolt a levél, húsz éves voltam, éltem az életem, erre egyszer csak kiderül, hogy van egy hat éves lányom” – nyilatkozta a férfi az Arizona Centralnak. Elmondta, hogy nyolc éve még másképp látta a történteket, kamaszként nem értette mire a nagy felhajtás. „Ma már értem, hogy a nő csak kihasznált egy magányos, nehéz időszakot átélő gyermeket.” Olivas, és a családja akkor nem is tett feljelentést a nő ellen. Az állam törvényei szerint azonban minden 14 év alatti kiskorú, aki felnőttel létesít szexuális kapcsolatot, nemi erőszak áldozatának kell tekinteni.

Bár Nick Olivas hivatalosan is áldozat volt, most bűnözőként kezeli a hatóság. A jelenleg egészségügyi asszisztensként dolgozó férfi bankszámlájáról letiltották a megtakarításait, és minden hónapban 380 dollárt vesznek róla gyermektartás címén. A férfi élete teljesen felbolydult, és bár szeretne részese lenni lánya életének, és kész anyagilag is támogatni a felnevelését, azt nem érzi jogosnak, hogy múltbéli dolgokért büntetik, egy olyan eset miatt, amelyikben ő volt az áldozat.

„Tudom, hogy felelősséget kell vállalnom azokért a dolgokért, amiket felnőttként tettem, de hogyan gondoskodhattam volna egy gyermekről, amikor még én magam is gyermek voltam, és ráadásul nem is tudtam a lányom létezéséről?”

Nick Olivas esete ritka, de nem példa nélküli az Egyesült Államok joggyakorlatában. Egy kansasi bíróság 1993-ban egy 13 éves fiúról mondta ki, hogy gyermektartás fizetésére kötelezhető, tőle a 17 éves bébiszittere esett teherbe. Néhány évvel később hasonló ítélet született Kaliforniában is: akkor egy szintén 14 éves fiút használt ki szexuálisan a 34 éves szomszédasszony. Bár az állam elítélte a nőt nemi erőszakért, a fiút később mégis gyermektartás fizetésére kötelezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik