Közélet

Combinós gyilkosság: vizsgálják a pszichiátria felelősségét

Egy nappal a tragédia előtt engedték ki a kórházból a pénteki emberölés elkövetőjét. Most a Szent János Kórház felelősségét vizsgálják, az intézmény is indított belső vizsgálatot – írja a HVG.hu.

A portál szerint arra építhetik fel A. Áron Gergely jogi védelmét, hogy nem volt beszámítható, amikor az eset történt. Kirendelt ügyvédje szerint a férfi együttműködő, de a vallomása teljesen zavaros és csapongó. A hajléktalanként élő férfi az eddigi hírekkel szemben nem végzett jogi egyetemet, csak az államvizsgákig jutott, akkor kezdődött el betegsége.

Az ügyvéd szerint súlyos kérdéseket vet fel az, hogy a férfit kiengedték a pszichiátriáról, ezért a rendőrség is vizsgálja az intézmény felelősségét. A. Áron Gergely gyógyszereket szedett, emellett alkoholista is volt, ez és a betegség játszott közre az eddigi garázdaságaiban, Sarka Kata és egy rendőr megtámadásában is.

A Szent János Kórház Pszichiátriai Szakmai Kollégiuma jelezte, hogy állnak a hatósági vizsgálat elé, az egészségügyi törvény alapján azonban nem közölhettek semmilyen adatot, mert ahhoz az érintett személy hozzájárulása kell.

A Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke a HVG.hu-nak azt mondta, hogy kár felhozni az OPNI bezárását az eset miatt, mert más intézetekben van elég hely. A baj inkább az, hogy nem tudják jogilag kötelezni a betegeket a kezeléseken való részvételre és a járóbeteg-ellátásnak sincs elég kapacitása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik