Közélet

Óvodába, iskolába sem járatta gyerekét egy zalai nő

A gyerek elszigetelődött, magányos lett. Anyja a bíróságon felel ezért.

Vádat emelt az ügyészség egy nő ellen, aki sem óvodába, sem iskolába nem járatta a gyermekét rendszeresen. Az ügyészség szerint az anya súlyosan megszegte nevelési kötelezettségét, ezért bíróság elé kell állnia, méghozzá kiskorú veszélyeztetése miatt.

A Zala Megyei Főügyészség pénteki tájékoztatása szerint a kislány 2001 júliusában született. Anyja Nagykanizsán, Becsehelyen  majd Zalakomárban nevelte. A gondok már az óvodában kiütköztek, a gyereknek 2006 szeptemberétől, rövid idő alatt 53 nap igazolatlan hiányzása lett, ezért az asszonyt szabálysértési eljárásban figyelmeztették, hogy gondoskodjon a rendszeres óvodába járatásról. A szülőt azonban ez nem hatotta meg, a 2007/2008-as évben sem járatta óvodába a kicsit, ezzel pedig  hozzájárult a gyermek szociális éretlenségéhez.

Ennek kapcsán 2007 januárjában eljárás indult a kiskorú gyermek védelembe vételéért. A nő nem működött együtt a hatóságokkal, a tárgyalásokon nem jelent meg és továbbra sem gondoskodott a gyermeke óvodába járatásáról, ezért a jegyző védelembe vette a kislányt. Előírta az asszonynak, – a gyermek testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődésének  biztosítása érdekében – hogy járassa óvodába, majd iskolába a kicsit. Az anya egy  ideig így tett, ezért a védelembe vételt megszüntették.

2011 elején  azonban a nagykanizsai iskola  jelezte, hogy ismét halmozódnak az igazolatlanok. Az asszony belenyugodott abba, hogy lánya nem akar iskolába járni, a gyermeknek már 50 óra igazolatlan hiányzása volt, ezért a jegyző ismét védelembe vette a kiskorút, ezzel egy időben pedig megint kötelezte a nőt, hogy járassa iskolába őt, hiába. A gyerek 168 igazolatlan órával zárta az évet, ezért újra kellett járnia azt.

Hogy elkerüljék a további mulasztásokat, az iskola engedélyezte, hogy a kislány a 2011/2012. tanév második félévétől magántanuló legyen, a védelembe vételt pedig megszüntették.

A gyermek 2013 szeptemberében a zalakomári  általános iskolába került, ahol a magántanulói lehetőséget nem biztosították neki, onnantól kezdve ismét nem járt iskolába, 2014 februárjáig már 246 óra igazolatlan hiányzást halmozott fel, ezért – immár sokadszorra – védelembe vételét rendelték el.

Az ügyészség szerint a gyermek amiatt, hogy nem járt közösségbe, kapcsolatait nem élhette meg, izolálódott, magányossá vált, a kislány eddigi és további élete is a szociális kompetencia, a kapcsolatteremtés, a szociális létben való rugalmas eligazodás, valamint a kötödés síkján is sérült, anyja az érzelmi-pszichés fejlődését veszélyeztette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik