Közélet

Zacher: ez emberkísérlet

A toxikológus szerint engedély nélküli emberkísérleteket végeznek a dizájnerdrogok terjesztői.

Zacher Gábor az M1 reggeli műsorában azt mondta: a fehér porról sem a díler, sem felhasználó nem tudja, mi van benne, ettől kezdve a szer használata nem más, mint orosz rulett. “Kijön egy új szer, legel a piacon, hajtja a hasznot, megtalálják, lebukik, utána jön a következő, fél év, megtalálják, lebukik. Ez egy örök, lépcsős harc” – tette hozzá. Ha egy szer bárhol az EU-ban megbukik, és elvégzik az analitikai vizsgálatot, arról a 48 órán belül Magyarországon is tudnak, a riadólánc jól működik, az információ gyorsan ideér – mondta Zacher Gábor.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője ennek kapcsán arról beszélt, hogy nemzetközi együttműködésben próbálják megakadályozni, hogy bekerüljenek az országba ezek a szerek. Ha mégis bejut, céljegyzékbe kerül. Kovács Viktória azt mondta, az utóbbi időszakban több iskolából is el kellett vinni rosszullét miatt 15-17 éves gyerekeket.

Az új pszichoaktív anyag kísértetiesen hasonlít a marihuána hatóanyagához, csak ezt szintetikusan állítják elő. Ma már a vegyületek nem úgy készülnek, hogy kémcsövekben öntögetnek össze „valamit”, hanem számítógépen megtervezik a molekulát. Zacher Gábor szerint ez nem szól másról, mint egy engedély nélkül végzett emberkísérletről. Az a szer, amit a rendőrség lokalizált, Kínából jött fehér por formájában. Acetonnal, körömlakklemosóval hígítják a fehér, kristályos port. Pemetefűt vagy orvosi zsályát tesznek bele, kiszárítják, s ebből cigarettát készítenek – mondta a rendőrségi szóvivő.

Új pszichoaktív szer miatt országszerte több rosszullét is történt. Csak az elmúlt egy hónapban már kilenc megyét érintően 79 büntetőeljárásban mutatta ki igazoltan a Bűnügyi Szakértő és Kutató Intézet az új a szintetikus kannabioid csoportba tartozó szer jelenlétét. Az anyagot a rendőrség szerint elsősorban fiatalok, 15-17 éves tinédzserek fogyasztják, pontosabban szívják el. Az érintettek nem sokkal azután, hogy elszívták a cigarettát, rosszul lettek, mérgezéses tüneteket produkáltak. Volt, aki elvesztette az eszméletét, illetve leállt a légzése. Mindannyian kórházban kötöttek ki.

A szert általában nagyobb tömegek által látogatott nyilvános helyeken fogyasztják el, focipályán, iskolák közeli tereken, buszpályaudvarokon, ugyanakkor az anyag megjelenhet az általános- és szakképző iskolákban is.

 

A szegények is magukon kísérleteznek

A teljesen ismeretlen hatású dizájnerdrogok mellett az olcsó tudatmódosítók is szedik áldozataikat. Az orosz eredetű krokodil nevű drog lerágja a húst a használójáról, de egyre terjed, már Amerikában is használják. Az orosz férfiak 25%-a hal meg 55 éves kora előtt a túlzott alkoholfogyasztás miatt, ettől függetlenül számos (fiktív és valós) recept létezik, amely bizonyítja, hogy régen, a Szovjetunióban bármilyen alkoholos vagy pszichoaktív anyagot tartalmazó terméket fogyasztásra így-úgy alkalmassá (értsd: jó esetben nem ölt meg azonnal) tettek – ezekről is írt írt Venedikt Jerofejev a Moszkva – Petuski című korszakalkotó regényében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik