Közélet

Felmentették Molnár Gyulát

A vád hivatali visszaélés volt. A Kúria ma jogerősen felmentette Újbuda volt szocialista polgármesterét. Lakos Imre volt szabaddemokrata alpolgármester is megúszta.

A Kúria kedden tárgyalta Molnár Gyula Újbuda egykori polgármestere és Lakos Imre volt szabad demokrata politikus XI. kerületi ingatlanügyletekkel kapcsolatosan hivatali visszaélés vádjával indult büntetőperét. Molnár Gyulát és Lakatos Imrét is – bizonyítottság hiányában – felmentették minden vádpont alól.

A vád szerint 2006-ban Újbuda szocialista polgármestere és szabad demokrata alpolgármestere egy nem sokkal korábban a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól több mint négyszázmillióért vásárolt önkormányzati ingatlant pályáztatás, nyilvános versenyeztetés nélkül, a tisztségéből fakadó befolyásával visszaélve és a függőségi viszonyokkal egyesekre nyomást gyakorolva egy önkormányzati cégen keresztül átjátszott egy magáncég tulajdonába, így az jogtalan előnyhöz jutott. Az nem szerepelt a vádban, hogy vagyoni hátrányt okoztak volna az önkormányzatnak.

Másodfokon Molnárt börtönre ítélték

Korábban első fokon bűncselekmény hiányában mentették fel a vádlottakat, másodfokon viszont bűnösséget állapítottak meg és Molnár Gyulát letöltendő börtönre ítélték. Molnár és Lakos a másodfokú döntést “politikailag motiváltnak” minősítette és fellebbezett, így került az ügy harmadfokon a Kúriára. Kedden perbeszédeikben a védők felmentést, illetve új eljárást, az ügyész a bűnösség kimondását kérte.

A Kúria kedd délután kihirdetett harmadfokú, jogerős, felmentő ítéletének szóbeli indoklásában jobbára a védői érveléseknek helyt adva több ponton is jogsértőnek minősítette a másodfokú ítéletet, ám az új eljárást szükségtelennek tartotta.

A legfelsőbb bírói fórum többek között rámutatott arra, hogy a másodfokon meghallgatott tanúnak nem volt közvetlen tudomása a vádbeli eseményekről, állításait más adat nem támasztotta alá, Molnár viszont vitatta. A másodfokú ítélet pedig bizonyos vonatkozásokban még e hallomásokon alapuló tanúvallomásnál is továbbment: például a vádbeli ingatlanügyletet Molnár Leisztingertől kapott kampánytámogatásainak viszonzásaként tüntette fel.

“Politikai lufi”

Az ítélethirdetést követően Molnár Gyula újságírók előtt arra hívta fel a figyelmet: az ügyben három ítéletből kettő felmentést hozott, kétharmaddal pedig ebben az országban “bármit meg lehet tenni”.
Molnár szerint az ellenük folyó eljárás “egy politikai lufi” volt, a Kúria döntése viszont a vádlottakat igazolta.

A szocialista politikus könnyes szemmel beszélt arról, hogy nem gondol kártérítésre, nem számít bocsánatkérésre, de indul az őszi önkormányzati választásokon és nyílt vitára biztatja politikai riválisait arról, mi történt az elmúlt években.
“Hagyjuk otthon a rendőrséget, ügyészséget, bíróságot”, döntsenek az emberek – mondta Molnár Gyula.

Lakos Imre az újságíróknak arról beszélt: sokan dolgoztak azon, hogy tönkretegyék őket, de nem sikerült, az igazságszolgáltatás korrigált, és ez reményt adhat.

Olvasói sztorik