Közélet

Szitává lőtt két kamaszt a nyugdíjas

Előre eltervezett kettősgyilkosság volt, vagy jogos önvédelem egy betörés során? Ítélethozatal előtt a bíróság.

Két tizenévest lőtt agyon a házában egy nyugdíjas férfi még 2012 őszén egy minnesotai kisvárosban, Little Falls-ban. Az eset sokkolta a települést, az ügy megítélése miatt a végletekig feszülő széthúzás lett úrrá az addig összetartó közösségen. A bíróságnak hamarosan ítélkeznie kell a 65 éves Byron Smith felett, akit szándékosan és előre eltervezetten végrehajtott kettős gyilkossággal vádolt meg az ügyészség. A tárgyaláson, kedden az eseményeket rögzítő drámai hangfelvételeket játszottak le a tárgyalóteremben – írja a CBS News.

Nick Brady és Halie Kifer

A nyugdíjba vonulásáig biztonsági szakemberként dolgozó Smith, azzal védekezik, hogy magát védte. Mivel az esetet megelőzően többször is behatoltak a birtokára, állandóan az életéért retteget. Ezért fegyverezte fel magát, és telepítette azt a hangrögzítő rendszert, melynek felvételeit most tárták a bíróság elé.

A felvételen először üvegcsörömpölés hallatszik, majd két lövés után, a 17 éves Nick Brady nyöszörgése. „Halott vagy!” – mondja Smith a fiúnak. Néhány másodperccel később egy csapda zörgése hallatszik, majd olyan hang, mintha valamit vonszolnának, valaki zihál. Smith azt mondja, ő vonszolta be Bradyt a műhelyébe, mert nem akarta, hogy az alagsori szőnyege bepiszkolódjon.

Egy fegyver újratöltésének hangjával, és zihálással folytatódik a felvétel. Néhány perccel később egy női hang motyogó suttogással a fiút szólongatja. Lövések dördülnek, és hallatszik ahogy egy test a földre hullik. „Ó, bocsánat” – mondja Smith, a lány pedig visítani kezd: „Ó, Istenem!”

Byron Smith

Miközben újabb lövések hallatszanak Smith azt mondja a 18 éves Halie Kifernek: „Meghalsz ribanc”. Újabb vonszoló hang, és zihálás közben Smith ismét használja a trágár kifejezést a lányra, majd újra kattan a fegyver. Hallatszik még egy lövés, majd az ügyész kikapcsolja a lejátszót. A tárgyalóteremben néma csönd, csak egy nő elfojtott zokogása hallatszik – írja a hírportál.

Az ügyészség szerint Smith csapdába csalta a kamaszokat, a háza alagsorában várta, hogy kivégezhesse őket. A védők szerint a férfi rettegett, mert korábban többször hatoltak be erőszakosan a házában, ezért bújt el a pincében, amikor meghallotta, hogy betörik az ablakot, és jár valaki a házban. Korábbi bírósági jegyzőkönyvek szerint Brady a halála előtti hónapokban legalább kétszer hatolt be illetéktelenül Smith házába.

Az ügyészség álláspontja szerint, bár az állam törvényei megengedik, hogy valaki fegyverrel, súlyos, akár halált okozó erőszak árán védje meg magát, vagy a tulajdonát, azt semmi sem magyarázza, hogy Smith miért lőtte agyon a már sebesülten, és harcképtelenül a földön fekvő kamaszokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik