Közélet

A börtönből is szedett védelmi pénzt a maffiafőnök

Karácsonykor és nyáron az üzlettulajdonosoknak kötelező volt fizetni a camorra nápolyi bűnszervezetnek – számolt be az olasz hatóságok hétfőn öt letartóztatással véget ért nyomozásáról az MTI.

A letartóztatási parancsot a börtönben adták át Carmine Schiavone 30 éves camorravezérnek, aki szervezett bűnözésért korábban kiszabott ítéletét tölti. A camorra további négy tagjának kezére került bilincs hétfőn.

“Nyugalmi pénz”

A nápolyi rendőrség vizsgálata szerint a Casalesi klánt vezető Schiavone a cellájából irányította a védelmi pénzek beszedését. A nyomozás kiderítette, hogy a Casalesik területének számító mintegy 75 ezer lakosú Caserta városában minden kereskedő és üzlettulajdonos fizetett és fizet még most is a szervezett bűnözésnek.

A camorra “nyugalmi pénznek” nevezte azt az összeget, amely Schiavone szavajárása szerint a befizetőknek és a camorra számára is nyugalmat biztosított. Volt, aki havonta fizetett, más akkor, amikor éppen pénze volt. Évente kétszer kötelező volt befizetni a kért összeget: karácsony és az augusztus 15-re eső, az olaszok egyik legnagyobb vallási ünnepének számító Nagyboldogasszony napja előtt. Ilyenkor a camorra tagjai fegyverrel jelentkeztek az üzletekben.

A mostani hatósági akciót egy gyógyszertár tulajdonosának feljelentése indította el, akit 2012-ben fenyegetésekkel először havi 5 ezer euró (másfél millió forint) fizetésére köteleztek, majd a camorra a felére csökkentette az összeget.

A védelmi pénzek jelentős bevételt képviselnek a camorra kasszái számára. Az igazságszolgáltatással együttműködő volt maffiózók beszámolói szerint a bűnszervezetnek havi 150 ezer eurójába kerül csak a letartóztatott bűnözői családjainak támogatása.

A Roberto Saviano író Gomorra című regényéből is ismert Casalesik a nápolyi camorra legerősebb klánját alkotják. Az egykori klánvezér Francesco Schiavone, aki Olaszországban Sandokan névvel vált hírhedtté, életfogytiglani büntetését tölti. Fiát Carminét 2013-ban tartóztatták le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik