Közélet

Öt lövés érte a kétéves kisfiút, túlélte

Tálib merénylők lőttek rá a gyerekre Kabulban. Akár a teljes felgyógyulására is van remény.

Visszanyerte eszméletét és túljutott az életveszélyen az a kétéves kisfiú, akibe ötször belelőttek a pénteki kabuli terrortámadásban tálib merénylők – adták hírül hétfőn a gyermek rokonai.

A kisfiú az AFP francia hírügynökség egyik afgán tudósítójának, Szardár Ahmadnak a legkisebb gyermeke, immár árva, mert apjával, anyjával és két testvérével végeztek a támadók.

A fegyveresek a biztonsági ellenőrzéseket kijátszva bejutottak az afgán főváros központjában lévő, eddig az egyik legbiztonságosabbnak tartott Serena szállodába és megöltek kilenc embert, köztük négy külföldit. A golyózáporban további hatan súlyosan megsebesültek.

A kisfiú válságos állapotban került kórházba, de vasárnapra visszanyerte eszméletét, hétfőre pedig sokat javult az állapota, immár remény van arra, hogy teljesen felgyógyul.

A nyomozás szerint a támadók belső segítséget kaphattak a szállodából. Erre utal, hogy egy ott dolgozó, aki jól ismerte a biztonsági intézkedéseket, egy hete kilépett állásából és távozott az országból is. A támadás módját az afgán hírszerzés igen körmönfontnak mondja, olyannak, amilyen eddig ismeretlen volt Afganisztánban. Ebből arra következtet, hogy külföldi titkosszolgálat állhat a háttérben.

A muzulmán szélsőségesek harca

Az eset eszünkbe juttathatja a kenyai esetet, amikor egy muzulmán szélsőséges terrorszervezet megtámadott egy nairobi bevásárlóközpontot, amelybe külföldiek is előszeretettel jártak. Az al-Shabaab (arabosan as-Sabab) szomáliai szervezet akciója mögött a Fehér Özvegy néven elhíresült Samantha Lewtwaithe állhatott, aki még a 2005-ös londoni metrót ért öngyilkos támadások idején került először a hírekbe. A muzulmán hitű angol nő a merénylet után Szomáliába költözött, és az al-Kaida-kapcsolatokkal is bíró al-Shabaab kötelékébe került. Két férjét is elvesztette már, három gyereke van. A nairobi merényletben 67 ember halt meg, kétszáznál többen sebesültek meg. A békésen vásárlókra gondolkodás nélkül tüzet nyitó fegyveresek keltette rettegésről készült képek örökre emlékezetesek maradnak. A szervezet Szomáliában afféle állampotló szerepet is betölt, akár a Hamasz a gázai övezetben, vagy a Hezbollah Libanonban – a nem létező szomáliai állam helyett közigazgatást, állásokat, igazságszolgáltatást is kínál, utóbbi a muzulmán törvénykezés, a saria elvei szerint. Kenya küzd a terrorszervezet ellen, harcosait Szomáliába küldte, ezért is támadott Nairobiban az al-Shabaab. Kenyában nemrég a tengerparti Mombasa városában egy templomban nyitottak tüzet ismeretlenek mise idején, hat hívet ölvén meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik