Közélet

Még biztosan nem jön ki a börtönből a skálás rabló, aki gyilkolt is

A Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsának jogerős döntése alapján nem bocsátható feltételes szabadságra az a férfi, akit más bűncselekmények mellett a budai Skála áruház pénzszállító autójának kirablása, valamint több ember életének kioltása miatt ítélt életfogytig tartó fegyházbüntetésre a Legfelsőbb Bíróság 1996-ban - tájékoztatta a törvényszék hétfőn az MTI-t.

Bene Lászlót több emberen, részben előre kitervelten, részben nyereségvágyból, részben aljas indokból elkövetett emberölés bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a Legfelsőbb Bíróság, és úgy döntött, legkorábban húsz év letöltése után bocsátható feltételesen szabadlábra.

A Szegedi Törvényszék – a feltételes szabadság mellőzéséről szóló – döntésének indoklása szerint, bár az elítélt túlnyomó részben betartotta a büntetés-végrehajtási intézet rendjét, sem a büntetés eddigi végrehajtása során tanúsított magatartása, sem a feltételes szabadságra bocsátással kapcsolatos meghallgatáson tett nyilatkozatai alapján nem állapítható meg, hogy a büntetési célok a szabadságvesztés hátralevő részének végrehajtása nélkül is elérhetőek lennének.

A jogszabályoknak megfelelően a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét a bíróság 2016-ban újra megvizsgálja.

Börtön vagy szardíniás doboz

Nem teljesültek a büntetési célok, mondja a szabadlábra helyezést elutasító bírósági indoklás. Kérdés, hogy lehet valakit normális szociális mintákra szoktatni egy olyan intézményrendszerben (azaz a börtönben), ahol óriási túlzsúfoltság van?

2012-ben Magyarországon 10 férőhelyre 14 rab jut, volt olyan eset, hogy egy egyszemélyes cellában egy háromemeletes ágyon aludt hat ember. Ma egy börtönben nem a szabadságtól való megfosztás a legnagyobb büntetés, hanem a magány lehetetlensége. Egy előzetesbe kerülő rab – ugye, nincs már törvényi határ, bármeddig lehetünk előzetesben – összekerülhet pár évre pár jogerősen elítélt rabbal. Mondjuk összevarrják a száját. Kínzások, kényszerítések (kényszerkártyáztatás:egy este eljátszatják veled a vagyonod, nemcsak a bentit, a kintit is), verések – megkétszereződtek az utóbbi években a börtön falain belüli agresszív esetek. A kényszerű zsúfoltságot rosszul viseli az ember, agresszióval felel rá.

A fiatalkorúak börtönében még rosszabb a helyzet, hisz itt önmagukat kevésbé kontrollálni tudó fiatalok vannak összezárva. Hab a tortán: egy rab étkeztetésére napi 400 forint jut.

Vajon ilyen körülmények között a 2016-ban szabadulási lehetőséghez jutó rab képes lesz teljesíteni a büntetési célokat?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik