Közélet

„Húsbontókban” tüntették el az embereket

Drámai a helyzet Kolumbiában: illegális fegyveres csoportok százával szedték az áldozatokat az elmúlt két évben.

A Human Rights Watch szervezet amerikai földrészért felelős igazgatója, José Miguel Vivanco helyi idő szerint csütörtökön közölte: évek óta most a legaggasztóbb a helyzet Kolumbiában – adta hírül az MTI.

A HRW szerint a közel félmillió lakosú Buenaventurából származik Kolumbia belső menekültjeinek többsége, ami jelentős részben az egykori szélsőjobboldali milíciákat is magukba olvasztó bűnszervezetek tevékenységére vezethető vissza.

A kolumbiai hatóságok azt mondják, vizsgálatot indítottak több, megnevezett “húsbontó” ügyében, és az állami ombudsman hivatala bejelentette: legalább nyolc eltűnt és feldarabolt ember esetét tárták fel az elmúlt év öt hónapja alatt.

A HRW szerint a kolumbiai kikötővárosból tavaly legalább 13 ezer embernek kellett elmenekülnie.

Lelőnek, elrabolnak, káosz van

Kolumbiában rossz a helyzet, de Venezuela lényegében káoszba sodródott. Szegénység és perspektívahiány jellemzi az országot, amit pár éve még a radikális baloldal példaként állított a világ elé. Hugo Chavez elnök valóban rengeteg szegényt emelt ki a nyomorból, ugyanakkor a túlzott központosítás és piacellenes rendelkezések mintha mégsem működnének. Ma Venezuelában az állam mondja meg, mennyi a tisztességes haszon (30%, mindenre), és az állam szabja meg az árakat is. Aki ezt megszegi, akár arra is ocsúdhat, hogy a hadsereg foglalja el a vállalkozása telephelyét, boltjait, hogy levigye az árakat. Vállalkozni ma Venezuelában őrültség. Ezért áruhiány van, ráadásul a bűnözés is az egekbe szökött – Caracas ma a világ 6. legveszélyesebb városa, a százezer főre jutó gyilkosságok száma 99. Olaj és korrupció, drogkereskedelmi csomópont, bandaháborúk jellemzik az országot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik