Közélet

Számítógépes vírus miatt végzett magával és kisfiával

A román férfi elhitte, hogy ha nem fizet milliókat, évekre börtönbe zárják.

Felakasztotta magát és négy éves kisfiát végső elkeseredésében egy harminchat éves román férfi, mert egy ransomware elhitette vele, hogy 11 évre börtönbe kerül, ha nem fizet 70 ezer lejt (közel 5 millió forintot) – írja az International Business Times.

A ransomware az egyik legaljasabb fajtája a számítógépes vírusoknak. Ha megfertőzi a rendszert, letilt minden hozzáférést az adatokhoz, és a programokhoz a monitoron csak egy figyelmezető üzenet jelenik meg, melyben a gép tulajdonosától valamilyen ürüggyel (például az illegális letöltései miatt) pénzt kérnek a rendszer visszaállításáért. A három apró falut tömörítő, kelet-romániai Movila Miresiiben élő Marcel Datcu számítógépén egy ennél sokkal fenyegetőbb figyelmeztetés jelent meg. Miután egy pornóoldalon járt, bármit csinált a számítógéppel az azt írta ki, hogy súlyos törvénysértést követett el, úgyhogy vagy átutalja a tetemes bírságot, vagy hamarosan érte mennek, és rács mögé dugják.

„Nem hiszem, hogy ez normális. Bocsánatot kérek azért amit tettem, de nem bírnám ki olyan hosszú ideig a börtönben és nem akarom, hogy a fiam szenvedjen miattam” – írta Marcel Datcu a búcsúlevelében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik