Közélet

Az igazgatók fosztották ki a nemzeti múzeumot

Nyolc embert, köztük a macedón nemzeti múzeum volt és jelenlegi igazgatóját is letartóztatták a héten az intézmény gyűjteményéből eltűnt másfélszáz antik műtárgy ügyében.

A szkopjei ügyészség szerint az érintett személyek 2011 novembere és 2013 októbere között több olyan bűntényt is elkövetettek, amelyek összefüggésben voltak a szkopjei Macedónia Múzeuma 162 műtárgyának eltűnésével.

1600 éves fülbevalót is loptak

A gyanúsítottak között van az intézmény egyik volt és a jelenlegi igazgatója, valamint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal korábbi vezetője, Pasko Kuzman is. A vádak között hivatali hatalommal való visszaélés, gondatlanság, átmeneti védelem alatt álló vagy kulturális örökségként kezelt tárgyak illegális birtoklása és bűnrészesség is szerepel.

A műtárgyakat, köztük 4. századból származó arany- és ezüstékszereket a múzeum raktárterületeiről vitték el 2011 novembere és 2013 októbere között. Az ellopott tételek között volt négy darab felbecsülhetetlen értékű arany fülbevaló, köztük egy galambpárt ábrázoló ékszer is, amelynek képmása az 500 és 1000 dináros bankjegyeket díszíti.

Kurátorok jelentettek

A rendőrség szóvivője, Ivo Kotevszki szerint a hatóságok találtak néhány műtárgyat a gyanúsítottak otthonaiban, de azt egyelőre nem tudni, hogy ezek a múzeumból ellopottak közé tartoznak-e, vagy pedig be sem jelentett leletekről van szó.

“Az előkerült tárgyak közt van négy kerámiaikon, három kerámialámpa, egy kerámiaérme, számos ezüst- és bronzfigura, érmék, régészeti leletek, egy bronzérme, egy fából készült maszk és egy nyílvessző” – sorolta a szóvivő.

A műtárgyak eltűnését két múzeumi kurátor vette észre novemberben, amikor a raktári készletek áthelyezésére készültek. A lopás felfedezése után a múzeumot lezárták, az alkalmazottakat hazugságvizsgálatnak vetették alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik