Közélet

A börtönben hallgatták meg Portik Tamást

Másfél órán keresztül beszélgetett az Országgyűlés Portik-Laborc találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottsága az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatójával.

Mile Lajos, a testület LMP-s elnöke a Képviselői Irodaházban újságíróknak nyilatkozva azt mondta: Portik Tamás válaszolt a kérdéseikre, de mivel már elég régen voltak a találkozók, sok mindenre nem emlékezett.

Kifejtette: Portik Tamásnak azokat a kérdéseket tették fel, amelyek segítettek volna megvilágítani a két találkozó hátterét, szándékait, célját, előkészítését. Ezek között a politikával való kötődésre, kapcsolatokra is rákérdeztek.

Érdemes volt meghallgatni

Kocsis Máté, a bizottság fideszes tagja újságíróknak azt mondta: megítélése szerint nem volt segítőkész Portik Tamás, de érdemes volt meghallgatni, ugyanis volt ellentmondás a többi nyilatkozathoz képest. Ennek fényében Laborc Sándorhoz és Vajtó Lajoshoz is lesznek új kérdéseik – tette hozzá.

A fideszes képviselő eredményesnek tartja a bizottság munkáját, mert rámutatott arra, hogy jóval nagyobb figyelmet kell, és kellett volna – “a szocialista kormányok alatt is” – fordítani a szervezett alvilág és a titkosszolgálatok kapcsolatára. Ez az ügy “arra mindenképpen ráirányítja a figyelmet, hogy a Gyurcsány-korszakban nem megfelelően kezelték a titkosszolgálatokkal kapcsolatos ügyeket” – szögezte le Kocsis Máté.

Február végén befejeződik a bizottság munkája

Az albizottság kedd délutáni ülésén a tervek szerint Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatóját és a találkozókat megszervező Vajtó Lajos üzletembert hallgatja meg. Mile Lajos azt mondta, ezzel le is zárnák a meghallgatásokat, de az üzletembernek küldött meghívók visszajöttek, és Laborc Sándor sem jelzett vissza, hogy megjelenik-e az ülésen.

Mile Lajos kiemelte: a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény – általa kezdeményezett – módosítása értelmében, ha nem jelennek meg a bizottság előtt, az szabálysértésnek minősül, amely pénzbüntetést jelent. Ez esetben újra kísérletet tesznek a meghívásukra, de február 28-án befejeződik a bizottság munkája, eddig el kell készíteniük a jelentést. Mile Lajos előre jelezte, hogy e szövevényes ügy minden részletére “kimerítő, megnyugtató választ” nem fognak tudni adni. Megítélése szerint a következő ciklusban folytatódhat a munka, de ez már az új parlamentben felálló nemzetbiztonsági bizottságon múlik.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik