Közélet

900 métert zuhant, de túlélte

ejtoernyozes(960x640)(1).jpg (ejtőernyőzés)
ejtoernyozes(960x640)(1).jpg (ejtőernyőzés)

Súlyos sérülésekkel túlélt egy több mint kilencszáz méteres zuhanást az Egyesült Államokban egy 16 éves lány, akinek nem megfelelően nyílt ki az ejtőernyője. Orvosa szerint nincs életveszélyben, nemsokára kikerülhet az intenzív osztályról.

Makenzie Wethingtonnak megsérült a mája, eltört a medencecsontja, a keresztcsigolyája, a lapockája, több bordája és egy foga. Jeffrey Bender baleseti sebész elmondta: ha igaz, hogy Wethington kilencszáz méteres magasságból zuhant le, akkor nem tud magyarázatot adni arra, hogy miként élhette ezt túl.

A lánynak a szülei megengedték, hogy ejtőernyős ugrást hajtson végre, de apja, Joe Wethington most, a baleset után azt hangoztatja, hogy az ugrásokat szervező cégnek, a Pegasus Air Sports Centernek nem lett volna szabad megengednie egy 16 éves számára az ugrást.

Robert Swainson, a cég tulajdonosa és vezető oktatója azzal védekezett, hogy a lány az apjával jött ugrani, és az apa ugrott először. A lány ernyője kibomlott, de nem terült szét, és spirálban zuhant lefelé. Ugrás előtt mindenkinek részt kell vennie egy hat-hétórás oktatáson, amelyen azt is megtanítják, hogy ilyen esetben mi a teendő – mondta. Ezenkívül az ugró rádióösszeköttetésben van egy oktatóval, aki probléma esetén utasításokat ad neki. “Ki lehetett volna javítani a hibát, de úgy tűnik, az ugró ezt nem tette meg” – tette hozzá.

Swainson elmondta még, hogy ő a repülőgépen volt, amikor a lány kiugrott, és észlelte a problémát, de nem lett volna értelme utána ugrania, hogy segítsen neki, mert nem érte volna utol, ezenkívül a gépen volt még egy leendő ugró, akit nem hagyhatott egyedül.

Nancy Koreen, az amerikai ejtőernyős szövetség promóciós igazgatója azt mondta: szövetségi szabály szerint 16 éves kortól lehet ugrást végezni.

4,5 km-et esett, bokatöréssel megúszta

2009-ben hasonló csoda történt: egy új-zélandi fiatalember ernyője nem nyílt ki teljesen, és így 4,5 km magasból zuhant szabadeséssel a föld felé. Mi több, ő és barátja a sisakjára szerelt kamerájukkal mindezt fel is vették. A becsapódás után azonban nemcsak életben maradt a férfi, hanem egy sima bokatöréssel megúszta, holott előzőleg már a kamerának istenhozzádot intett – elbúcsúzott az élettől. Hogy sikerülthetett mindez?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik