Közélet

Kártérítést kapott, most mégis börtönbe mehet a hírhedt páros

Burka-ügy (Array)
Burka-ügy (Array)

Perújítás miatt emberölés vádjával áll ismét bíróság előtt apa és fia a Debreceni Törvényszéken. A tárgyalást novemberben kezdték volna, ám a vádhatóság akadályoztatása miatt januárral halasztották.

Mint ismert,a hírhedt Burka-ügyben a a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség indítványozta a perújítást. A vádhatóság szerint ugyanis „új és perdöntő bizonyítékokat” sikerült beszerezni a perújítási nyomozás alatt. A táblabíróság szeptemberben alaposnak találta az indítványt, így megismételt eljárásra kötelezte a törvényszéket. A Debreceni Ítélőtábla indoklásában kiemelte, a bíróságnak most azt kell megállapítania, hogy mennyire helyállóak a beszerzett új bizonyítékok és megdőlhet-e az a korábbi álláspont, miszerint nem bizonyítható, hogy apa és fia ölt 14 évvel ezelőtt.


Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

A perújítási nyomozás alatt új tanúk és szakértők kerültek képbe, új tárgyi bizonyíték került elő, illetve titkos adatszerzés útján is új információkra derült fény – közölték.

A bűncselekmény még 1999 márciusában történt Újszentmargitán. Az áldozatra álmából felriasztva támadtak rá, és a vád szerint betonvassal olyan brutálisan bántalmazták, hogy belehalt sérüléseibe. Másnap egy arra járó vette észre az udvaron fekvő férfit, orvost azonban már hiába hívott hozzá. A férfi házáról egy mindössze 3000 forint értékű tetőantenna tűnt el.

Az ügyet 2000 áprilisában kezdték tárgyalni, 2002-ben született meg az elsőfokú ítélet. Egy évvel később azonban a másodfokon döntést hozó Szegedi Ítélőtábla új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot. 2005-ben az érintetteket felmentették bizonyítottság hiányában. Egy évvel később a Debreceni Ítélőtábla másodfokú végzésében helybenhagyta a felmentő határozatot.

B. Ferenc a felvett kártérítéssel 2007-ben
Fotó: MTI / Oláh Tibor

Pár hónap elteltével a páros pert indított az állam ellen, kártalanítás címén 50-50 millió forintot kértek. 2007 elején a felek megegyeztek, így az idősebb férfi 20, fia pedig 25 milliót vághatott zsebre. Indokolatlan büntetés miatt máig ez a Magyarországon valaha megítélt legmagasabb összegű állami kártalanítás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik