Közélet

Eladományozta vagyonát, majd ugrott a tőzsdecápa

dollár (dollár, )
dollár (dollár, )

A multimilliomos Wall Street-i üzletember a saját luxuslakásából vetette magát a mélybe, miután az utolsó millióit is jótékony célokra fordította.

A 87 éves Robert W. Wilsonnak nemrég stroke-ja volt, egy közeli barátja szerint pedig nem akarta fájdalomban leélni az életét, ezért döntött az öngyilkosság mellett.

„Mindig is mondta, hogy nem akar szenvedni, és amikor úgy látja, hogy itt az idő, akkor ő készen áll” – mondta a barát. „De előtte még volt egy utolsó terve, méghozzá az, hogy a teljes vagyonát jótékony célra fordítsa” – tette hozzá.

Így az üzletember a halála előtt összesen nagyjából 800 millió dollárt adományozott el templomoknak, természetvédő egyesületnek például. Az utolsó százmillióját pedig a Környezetvédelmi Alapnak ajánlotta fel. Az Alap elnöke csak annyit mondott, hogy az üzletember egy Wall Street-i legenda volt.

Amikor korábban Wilson egy katolikus iskolának is adományozott százmillió dollárt, csak annyit mondott, azért teszi, mert azt látja, hogy országszerte zárnak be az ilyen iskolák, „Bill Gatesnek pedig biztos nincs elég pénze megmenteni őket”.

Gazdag, mohó kapitalista – jó ember?

Robert W. Wilson egyfelől a tankönyvi kapitalista volt, az 50-es évek Lúdas Matyi viccmagazinja sem tudott volna kreálni nála jobb tőkést: saját hedge fundjával szedte össze 800 millió forintos vagyonát. A hedge fundokra a 2008-as válság kitörése után egyetemes átkokat szórt a politika – ezek a kevésbé szabályozott befektetési alapok rengeteg pénzt tettek semmivé a működésük által, sok-sok ember megtakarítása vált semmivé a nagy haszon reményében.

A szivarozó, kövér, másokat kisemmiző kapitalista képét jelentősen árnyalja Wilson jótékonysági tevékenysége. A férfi sok százmillió dollárt adományozott környezetvédelmi szervezeteknek, és az amerikai jog reformjának megszállottjaként négy évtizeden keresztül dolgozott a jogrend megjavításáért, a patinás, 1920-ban alapított American Civil Liberties Union (ACLU) szervezet tekintélyes tagjaként fellépett a klasszikus liberális jogokért (szólásszabadság, kisebbségek védelme), vagy a kreacionizmus oktathatósága ellen. 2006-ban az ACLU Los Angeles városát azért perelte be, mert hajléktalanokat tartóztatott le közterületek életvitelszerű használata miatt, ismerős, ugye. De a célzott kivégzések és a lehallgatási botrány miatt is hallatta szavát a szervezet.

Szóval Wilson a gazdag, fifikás, profitérzékeny, ámde jogvédő, filantróp, jótékony amerikai tőkés mintapéldánya volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik