Közélet

Hadbíróság elé állították, mert megmentett egy vemhes macskát

Macska koszovóban (macska, katona, koszovó)
Macska koszovóban (macska, katona, koszovó)

Parancsmegtagadással vádolják az olasz egészségügyi tisztet, akár egy évet is kaphat.

Hadbíróság elé állítják az olasz hadsereg volt hadnagyát, a 39 éves Barbara Balanzoni egészségügyi tisztet, mert megszegett egy írásbeli parancsot azért, hogy egy vemhes macska életét megmentse – írja a katonai ügyészség jelentése alapján a The Independent.

Barbara Balanzoni a koszovói NATO bázison teljesített szolgálatot. Egyértelmű parancs volt érvényben, hogy a katonák nem közelíthetnek meg, és nem hagyhatják, hogy megközelítse őket kóbor-, vad-, vagy bármilyen gazdátlan állat az „Olasz Falunak” nevezett létesítmény közelében.

„Sok macska volt a tábor körül, akik technikailag kóbor állatoknak számítottak, de a mivel a katonák gondoskodtak róluk, valójában a bázishoz tartoztak”- nyilatkozta a 2012, májusában történtek kapcsán az ex-katona.

Egyenruhában (fotó: Facebook)

„Aznap katonák hívták a gyengélkedőt, hogy az Agatha nevű macska nagyon nyugtalanító hangokat ad ki. Mivel a rangidős tiszt éppen Olaszországban volt, és a szabályzatban az áll, hogy az ő távollétében, az egészségügyi tiszt haladéktalanul beavatkozhat, fel sem merülhet, hogy megtagadtam a parancsot” – tette hozzá. „Figyelemmel kísértem a szülést, és az utolsó cicával komplikációk merültek fel, ha nem avatkozok közbe, biztosan meghalt volna Agathával együtt. Akkor nem lett volna, aki a többi újszülöttet táplálja, és persze az egész bázist fertőtleníteni kellett volna. Ha pedig a többi cica is éhen pusztul, az további egészségügyi kockázatot is jelentett volna.”

Már civilben (fotó: Facebook)

Az ügyészség álláspontja pedig az, hogy Barbara Balanzoni így is egészségügyi kockázatot okozott, mert a beavatkozás közben, Agatha megkarmolta a kezét. Bár a hadnagy szerint a kis karcolás miatt feleslegesen, de egy németországi kórházba szállították, hogy veszettség elleni vakcinát adjanak be neki.

Barbara Balanzoni azóta leszerelt, jelenleg egy toszkán klinikán dolgozik aneszteziológusként. Ha a katonai bíróság bűnösnek találja, akár egy év börtönbüntetést is kaphat. Az egyik legnagyobb olasz állatvédő szervezet, az Ente Nazionale Protezione Animali online petíciót hozott létre, hogy támogassák a nőt, eddig több mint tízezer aláírás gyűlt össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik