Közélet

Ennyit ér az emberélet

Nagy különbségek vannak a gyilkos sofőrök ítéletei között.

A négy emberéletért felelős Eva Rezesova elsőfokú ítéletét sokan enyhének találták.  Ennek kapcsán a Forró nyomon idézte fel, hány évet kaptak, vagy épp nem kaptak olyan sofőrök, akik miatt emberek haltak meg az utakon.

2+4 halott

Egy házaspárt a zebrán gázolt halálra egy autós, fékezés nélkül.  Utána – azt mondta – idegességében ivott egy kicsit. De hogy valóban utána és nem inkább előtte húzta-e meg az üveget, azt nem lehetett bizonyítani. A férfit másodfokon felmentették.

Egy másik sofőr Kecskemét és Kiskunfélegyháza között ittasan próbált előzni, de frontálisan ütközött egy szabályosan haladó kocsival, amelyben egy család:apa, anya és két kislányuk ült. Mindannyian meghaltak. 8 év börtönt kapott a vétkes sofőr.

Az ital növeli a büntetést

Aki közlekedési szabály megsértésével okoz sérülést másoknak, 1 évet kaphat.  Maradandó fogyatékosságot okozó baleset okozásánál 3 évet is kiszabhatnak.  Egy vagy két ember halálát okozó szerencsétlenség esetén 1-5, kettőnél több halálos áldozat esetén 2-8 év lehet a büntetés.  Ha a sofőr ivott, akkor már a súlyos sérülések okozása esetén is 3 évet kaphat.  Maradandó sérülése esetén ez már 1-5 év lehet, 1-2 halálos áldozat esetén 2-8, kettőnél több halálos áldozatnál már 5-10 év a büntetési tétel.

A szlovák milliomosnő azt állítja, nem a baleset előtt, hanem csak utána ivott. Ennek ellenkezőjét nem sikerült bizonyítani, ezért nála ez nem volt súlyosbító körülmény.

Enyhítő körülmény lehet például, ha valakinek van gyereke, családtagja, akit el kell tartani, ha megbánta tettét vagy ha megtérítette az okozott kárt.

A műsorból az is kiderül, mit gondolnak a gyászolók: Rezesova egyik áldozatának fia, a Csapó házaspár gyermeke, és mit gondol az a nagymama, aki két unokáját, és gyermekét veszítette el egy részegen előző ember miatt? Nézze meg az esti adás videóját!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik