Közélet

Prostitúcióra kényszeríthetnek egy autista lányt külföldön

prostituált (prostituált)
prostituált (prostituált)

Egy édesanyja gondnoksága alá helyezett 19 éves autista lány rossz társaságba keveredett, eltűnt. Édesanyja attól fél, hogy külföldre vitték, és prostitúcióra kényszerítik – írja a hvg.hu. A rendőrség eddig nem sokat segített.

Két napja nem adott életjelet magáról egy 19 éves autista lány Budapesten. Hidvégi Orsolya miatt nem csak azért aggódnak hozzátartozói, mert a lány korlátozott cselekvőképességű, hanem azért is, mert szerintük Orsolya rossz társaságba keveredett. Tartanak attól is, hogy a lányt nehogy külföldre vigyék fogvatartói, hogy ott prostituáltként futtassák.

December 9-e után először csak telefonon tudott beszélni Hidvégi Orsolyával az édesanyja, Györgyi, két napja viszont már egyáltalán nem tud arról, mi van gyerekével. Az asszony azt mondta, azért fordult a hvg.hu-hoz és kéri a nyilvánosság segítségét, mert Orsolya autista, szeretnék minél előbb megtalálni, de a rendőrök – ahogy az asszony fogalmazott – nem kapkodják el a dolgot.

A lányt az illetékes bíróság tavaly édesanyja gondnoksága alá helyezte, miután a szakértők véleménye alapján megállapította, hogy ügyintézésre, valós érdekeinek helyes felismerésére és képviseletére nem képes, és bonyolultabb élethelyzetek megítélésében támogatásra szorul.

Egy éve Orsi a Keleti pályaudvaron találkozott egy külföldi, de magyarul tudó férfivel. A férfi drogot adott neki és édesanyja szerint szexuálisan kihasználta. A lányt bántalmazták is, amelyből rendőrségi ügy is lett. A bántalmazások nyomára felfigyelt az egyik, autistáknak segítő alapítvány pszichológusa is.

Az anya így számolt be a legutóbbi fejleményekről: „Amikor december 9-én hívtam, segítséget kért tőlem, mert bántották, kedden pedig elkezdett sírni a telefonba. Tárcsáztam a 107-et, és kértem a rendőröket, hogy menjenek ki az Orsi által megadott XV. kerületi címre. Pár perc múlva visszahívtak, hogy nincs ott semmi. Mivel nagyon rövidnek éreztem az időt, ahhoz, hogy kimenjenek a házhoz és szétnézzenek, bejelentést tettem a 112-es segélyhívó számon is, de nem jutottam előrébb.”

„A lányom telefonja két napja ki van kapcsolva, és nagyon félek attól, hogy elrabolták, és külföldön prostitúcióra kényszerítik.” A nő szerint neki erről nem csak a lánya beszélt, hanem egy régi jóbarát is, aki szerint Orsi december 12-ig kapott határidőt az ismerőseitől, hogy megadja a választ arra, elmegy-e velük külföldre.endőri intézkedéseiről azóta nem tudni.

Az eltűnt lány képét a hvg.hu cikkében nézhetik meg

Ajánlott videó

Olvasói sztorik