Közélet

Vége a nyomozásnak a Vizoviczki-ügyben

vizoviczki(1)(960x640).jpg (vizoviczki)
vizoviczki(1)(960x640).jpg (vizoviczki)

Az M1 Híradó információi szerint a Központi Nyomozó Főügyészség befejezte a V. László vállalkozó és több magas beosztású rendőri vezetőt érintő korrupciós ügyben indított nyomozást.

Az M1 hétfő esti Híradójában Polt Péter legfőbb ügyész elmondta: azt gondolja, elegendő bizonyíték gyűlt össze ahhoz, hogy sikeresek legyenek a vádemelések. Arató György ügyvéd úgy nyilatkozott: az ügyészség álláspontja szerint januárban kezdődik az iratismertetés.

A Híradó értesülései szerint már csak az ügy mellékszálaként felmerült adócsalás gyanúja miatt kell nyomozni. Az ügyészség vizsgálja, hogy az ügy két szálát, az adócsalást és a vesztegetést elkülönítse-e egymástól vagy egyben emeljen-e vádat. Az ügynek 45 gyanúsítottja van, valamennyien szabadlábon védekeznek – hangzott el a Híradóban.

A Vizoviczki László és társai elleni nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat titkos információgyűjtésen alapuló feljelentése után kezdődött 2012 februárjában, néhány hónappal később, májusban fogták el az első gyanúsítottakat, köztük rendőröket is.

Rendőri razziák a konkurenciánál

A gyanú szerint Vizoviczki Lászlónak több budapesti éjszakai szórakozóhelyen üzleti érdekeltsége volt. Neki dolgozott egy másik civil gyanúsított, V. István, akinek az volt a feladata, hogy ezek a szórakozóhelyek zavartalanul, nagy forgalommal, illegális rendőri védelem alatt működjenek, a konkurens szórakozóhelyeken viszont a rendőrök razziákat tartsanak. Az ügyben több akkori magas beosztású rendőrtiszt ellen is eljárás folyik. Vizoviczki Lászlót idén május végén elengedték az előzetes letartóztatásból és házi őrizetbe helyezték.

A pestisracok.hu múlt kedden írta meg, hogy a Fővárosi Törvényszék lakhelyelhagyási tilalomra enyhítette a Vizoviczki-ügy öt fő gyanúsítottja elleni kényszerintézkedést. Az oldal két nappal később hozott nyilvánosságra egy, a Vizoviczki-ügy korrupcióval gyanúsított főrendőreit leleplező videót, amit a Nemzeti Védelmi Szolgálat titkosszolgálati módszerekkel rögzített, és az oldal az ügyészségtől kapott.

Simon Richárd, a nyomozó főügyészség helyettes szóvivője hétfő este a Duna Közbeszéd című műsorában azt mondta: a Központi Nyomozó Főügyészség úgy ítélte meg, hogy már nem veszélyeztetik a nyomozás érdekeit, ha nyilvánosságra hozzák a Vizoviczki-ügy korrupcióval gyanúsított főrendőreit leleplező videofelvételeket.

Olvasói sztorik