Közélet

Kóborkutya-mészárlás Romániában

Elszabadultak a szadisták a gazdátlan ebek elaltatását elrendelő jogszabály elfogadása óta.

„A legegyszerűbb és a leghatékonyabb mód: egy flakon spray és egy öngyújtó, egy egész falkát ki lehet vele iktatni, kevesebb mint húsz perc alatt.”

„Próbáltam már húsklopfolót, acélláncot, bajonettet és némi fagyállót is, de ez ötlet egyszerűen zseniális! Két kutya még úgyis életben van itt a környéken!”

A fenti párbeszéd nem egy vérben úszó, szadista horrorban zajlott le, hanem egy nyilvános Facebook csoportban, melynek tagjai új hobbit találtak idén ősszel: kóbor kutyákat mészárolnak le a lehető legkülönbözőbb, de egytől-egyig elképesztően kegyetlen módszerekkel – írja a Vice.

Úgy érzik, valójában hasznos társadalmi munkát végeznek, hiszen tetteiket nemcsak indokolja, hanem szükségessé is teszi a nagyobb városok és különösen Bukarest egyik legnagyobb problémája, a kóbor ebek túlszaporodása az utóbbi években. A helyzet valóban súlyos: a gazdátlan ebek falkái már nem tudják biztonságosan fenntartani magukat, ezért nemcsak egymással, de olykor az emberekkel szemben is agresszíven lépnek fel. Szeptemberben pedig eljött a bosszú és a végső leszámolás ideje.

Az ősz elején olyasmi történt, ami nem engedte, hogy a politika tovább odázza a kóborkérdés megoldását. Bukarestben egy falka megölt egy négy éves gyermeket, hat éves testvérét pedig súlyosan megsebesítették – írtuk szeptember 2-án. Bár az eset felvette a gyermekekre vigyázó nagymama felelőségét is, az indulatok elszabadultak. A kétmilliós román fővárosban akkor már több tízezer kóbor kutya küzdött az életben maradásért, s közben évente 16 ezer embert kezeltek a harapásaik miatt.

Kóbor kutyák Bukarestben (fotó: AFP)

A városvezetés azt állította, hogy a kutyák annak ellenére szaporodtak el, hogy az önkormányzat hatalmas összegeket költött ivartalanításra, és egy korábban elfogadott rendeletben csaknem 350 ezer forintos bírságot helyeztek kilátásba azoknak, akiket a gazdátlan kutyák etetésén kapnak. Nemzetközi állatvédő szervezetek már ekkor felhívták a figyelmet, hogy az állatok kiéheztetése nem megoldás, sőt agresszívabbá teheti őket, így tovább súlyosbítja a problémát. Aztán jött a gyermekek tragédiája, és Traian Basescu államfő felhívására a román parlament elfogadta a kóbor kutya holokausztot elrendelő törvényt. A jogszabály értelmében a befogott ebeket tizennégy nap után elaltatják a gyepmestertelepeken, ha nem jelentkezik értük a gazdi.

Altatásra várva – befogott kutyák Bukarestben (fotó: AFP)

Azóta elszabadult a pokol. Annak ellenére, hogy az önjelölt, szadista kutyavadászat még mindig bűncselekménynek minősül Romániában, az ellene vívott harc igen nehézkes – mondja Livia Cimpoeru, a Négy Mancs aktivistája. „A bíróság, ha el is ítél valakit egy ilyen ügyben, a legenyhébb, 100 eurós büntetést szabja ki. Láttam már fészerekben husángokkal agyonvert kutyákat, olyanokat amiket pocsolyákba vezetett árammal végeztek ki, olyanokat, amelyeket összezártak és addig éheztették őket, amíg fel nem falták egymást, és olyanokat is, amelyeket szegekkel kevert étellel etettek meg. A múltkor Bukarest belvárosban egy hölgynek a szeme előtt lőtték agyon a kutyáját egy vadászpuskával. A tettes csak annyit mondott neki, legközelebb szerezzen be egy normális kutyát.”.

„Mentálisan sérült, és deviáns emberek arra használják fel az egész ügyet, hogy végre kiélhessék a bennük felgyülemlett agressziót” – véli Elena Blaj, a kutyamenhelyeket üzemeltető, és kölyökkutyák örökbefogadásával foglalkozó Free Amely 2007 nevű szervezet vezetője.

Andrei Stanca, a kóbor kutyák kiirtását célul kitűzők Facebook csoportjának egyik adminisztrátora úgy gondolja: „Rengeteg példát találunk a történelemben, amikor egyes emberek a társadalmi krízisek okozta zűrzavarokat arra használták fel, hogy kiéljék, beteges, szadista hajlamaikat. Személy szerint én a humánusabb megoldásokban hiszek, például patkányméreggel kevert hússal etetném meg a falkát, amelyik meg szokott támadni, amikor kilépek otthonról.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik