Közélet

Meggyalázták Horn Gyula szobrát

horn gyula-szobor (horn gyula, szobor)
horn gyula-szobor (horn gyula, szobor)

Valaki egy kabátot és egy kötelet, valamint egy "Pufajkát a pufajkásnak" feliratot akasztott a szobor alá Marcaliban.

Ismeretlenek meggyalázták Horn Gyula volt miniszterelnök emlékművét Marcaliban – közölte a szocialista párt hétfőn. Mesterházy Attila felháborodását fejezte ki a volt kormányfő és MSZP-elnök emlékét gyalázó bűncselekmény miatt, és azonnali rendőrségi vizsgálatot, valamint az elkövetők felelősségre vonását követeli. Ami történt, nemcsak Horn Gyula emlékét sározza be, hanem az egész országra hoz szégyent – olvasható a közleményben.

A 444.hu, majd az Index hétfőn számolt be arról, hogy valaki egy kabátot és egy kötelet, valamint egy Pufajkát a pufajkásnak feliratot akasztott Horn Gyula szobra alá Marcaliban.

A Somogy megyei város MSZP-irodájának falán október 5-én avatták fel a volt kormányfő fejszobrát, egykori privatizációs minisztere, Suchman Tamás kezdeményezésére. Horn Gyula 1994 és 1998 között miniszterelnök, 1990 és 1998 között az MSZP elnöke volt. Életének 81. évében hosszan tartó, súlyos betegség után idén június 19-én hunyt el.

Suchman Tamás az MTI-nek hétfő este telefonon azt mondta: határozattan elítéli azokat a szélsőjobboldali – a nap során szerzett információi alapján részint helyi, részint más településeken élő – rongálókat, akik meggyalázták Horn Gyula szobrát.

“Eddig is szorgalmaztam, most azonban felgyorsítottam az előkészületeket annak érdekében, hogy a szobor védelmét kamerás megfigyeléssel biztosítsák” – mondta, hozzátéve: a párt megyei és országos vezetőivel egyeztetve mindenképpen a rendőrséghez fordulnak, kérik az elkövetők felderítését.

Méhes Dóra, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: még nem kaptak bejelentést a szobor megrongálásáról, a rendőrséget senki nem értesítette, így egyelőre nem indítottak eljárást az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik