Közélet

Könyvtári tartozás miatt csukták le

Könyv,  (könyv, )
Könyv,  (könyv, )

Három éve nem vitt vissza egy könyvet, rács mögött találta magát.

Texasban nem viccelődnek a szabálysértésekkel. Száradjon akármilyen apró bűn az elkövető lelkén, szigorú megtorlás lehetősége lebeg a feje felett. Jory Enck-et például azért tartóztatták le egy Copperas Cove nevű kisvárosban, mert elmulasztott időben visszavinni egy könyvet a helyi közkönyvtárba.

A fiatalember 2010-ben, középiskolásként kölcsönzött ki, egy vizsgafelkészítő kötetet, de nem vitte vissza könyvtárba. Aztán három évig nem reagált, hiába próbálták telefonon, vagy email-en elérni. Aztán nagyon meglepődött, amikor helyi rendőrök igazoltatták, bilincs csattant a csuklóján és egy szempillantás alatt a rács mögött találta magát.

A letartóztatás egy négy éve hozott helyi törvénynek köszönhető, melynek értelmében a rendőröknek jogukban áll letartóztatni valakit, ha annak 90 napot meghaladó könyvtári tartozása van. Copperas Cove rendőrei pedig nem hajlandók mérlegelni, ha útjukba kerül, rögtön sittre vágják a renitens tartozókat.

Bill Price bíró szerint a szigorú szabályozás miatt volt felháborodás a városban, mert senki sem akar börtönbe kerülni, csak azért mert megfeledkezik egy könyvtári könyvről. „A másik oldalon viszont ott vannak azok a könyvtárba járók, akik a renitensek miatt nem juthatnak hozzá egy-egy kötethez” – idézi Price-t a The Independent.

A bírónak akár igaza is lehetne, de egy texasi hírcsatorna riportere ellátogatott a könyvtárba és talált egy másik példányt is, ugyanabból a könyvből, mint amilyennel Enck tartozott.

A keresett könyv egyébként a férfi letartóztatásának másnapján visszakerült a helyi könyvtárba. A tettest magát magát pedig egy 200 dollár fejében szabadon engedték.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik