Közélet

Értékes festményekre csapott le a NAV a reptéren

Mednyánszky- és Szabó Vladimír-festményeket foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a budapesti repülőtéren, mert az alkotások nem rendelkeztek a szükséges kiviteli engedéllyel.

A reptér postaforgalmán keresztül egy magyarországi feladótól Szlovákiába tartó küldemény vámvizsgálata során négy festmény került elő. Két képen Mednyánszky László, a másik kettőn Szabó Vladimír aláírása szerepelt. A festmények a védett kulturális javak körébe tartoznak, ezért az országból való kivitelükhöz a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ engedélye szükséges – írja a NAV a Facebook oldalán.

Mivel a feladó nem rendelkezett kiviteli engedéllyel, a NAV pénzügyőrei a képeket lefoglalták és feljelentést tettek védett kulturális javakkal visszaélés bűntett elkövetésének gyanúja miatt – közölte az adó- és vámhivatal.

A Wikipédia szerint az 1919-ben elhunyt Báró Mednyánszky László rendkívül termékeny alkotó volt, számos művét őrzi a Magyar Nemzeti Galéria Budapesten, s a szolnoki Damjanich János Múzeum. A Kecskeméti Képtárban külön kiállítóterem mutatja be a Mednyánszky képeket, a székesfehérvári Deák Gyűjtemény 12 db. képét mondhatja magáénak, számos képét őrzi a Szlovák Nemzeti Galéria[2] Pozsonyban, a nagyőri kastélyban is vannak képei, hisz 1883-ban, édesanyja halála után olykor ide vonult vissza, főleg nyaranként itt dolgozott. Számos képe került külföldre, például Londonba. Festményeinek, rajzainak száma a 3000 darabot bizonyára meghaladja, de lehet, hogy a 4-5 ezret is eléri.


Mednyánszky László egyik leghíresebb képe: Itatás (részlet) (Fotó: Wikipédia)

Szabó Vladimír 1991-ben hunyt el. Műveit számos múzeum és képtár őrzi (Magyar Nemzeti Galéria, Szépművészeti Múzeum, debreceni Déri Múzeum, pécsi Janus Pannonius Múzeum, a miskolci Herman Ottó Múzeum, római Modern Képtár), de sok alkotása található meg magángyűjteményekben is. Műveiben szívesen és gyakran ábrázolta a történelem, a kisvárosi-falusi élet, a régi életformák, vagy akár a saját műterme nyújtotta témákat (nem ritkán önmagát is).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik