Közélet

Felmentette a bíróság a budapesti polgármestereket

gál györgy és hunvald györgy (gál györgy, hunvald györgy)
gál györgy és hunvald györgy (gál györgy, hunvald györgy)

Nyolcan ültek a vádlottak padjára, köztük Hunvald György és Weinek Leonárd.

Meghozta döntését a Pesti Központi Kerületi Bíróság Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista polgármester, Weinek Leonárd volt szabad demokrata zuglói polgármester, valamint hat társuk ügyében. Első fokon mindenkit felmentettek.

A Központi Nyomozó Főügyészség csaknem 50 millió forintos kárt okozó hűtlen kezeléssel vádolta a két volt kerületvezetőt és társaikat. A vádirat szerint a VII. és a XIV. kerületi polgármester úgy döntött a másik kerület egyes képviselői, illetve egy közös barátjuk külső tanácsadóként történő alkalmazásáról, hogy meg sem vizsgálták, az önkormányzat maga el tudja-e látni a tanácsadói munkát.


Hunvald György
Fotó: MTI / Kovács Attila

A vádlottak az eljárásban tagadták bűnösségüket, azt állították, szabályosan jártak el. Az ügyész korábban részben letöltendő, részben felfüggesztett szabadságvesztést, Hunvald György és más vádlottak védői pedig felmentést kértek.

Az ítélet mintegy háromórás szóbeli indoklásában a bíró többször bírálta a vádat, és úgy minősítette a KNYF munkáját, mint amelyben téves hivatkozások, értelmezések vannak, és alapvetően hibás logika szerint jár el. A bíró külön kitért arra is, hogy az igazságszolgáltatás nem válhat a politikai ellenfelek lejáratásának eszközévé. A bíró kiemelte azt is, egy új polgármester nincs abban a helyzetben, hogy elődje tanácsadóinak tevékenységét büntetőjogilag értékelje.

A konkrét ügyről szólva a bíró leszögezte: a megvádolt polgármestereknek volt joguk és lehetőségük, anyagi fedezetük tanácsadók alkalmazására, az erre fenntartott keretet pedig nem lépték túl

Kifejtette, a polgármesterek munkáját közvetlenül segítő tanácsadók alkalmazását nem lehet megkérdőjelezni, erre lehetőséget adott a szabályozás a vádbeli időszak előtt és utána egyaránt, és nemcsak a polgármesterek, hanem más választott politikusok, illetve frakciók mellett is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik