Közélet

Halálos áldozatot szedett a magyar hitelmaffia

készpénz (készpénz, )
készpénz (készpénz, )

Háromezer károsult, több százmillió forint. Szegény, elesett emberek, de orvosok, tanárok, sőt még ismert emberek, politikusok is bedőltek a fogyasztói csoportnak.

A recept egyszerű, kell néhány – vagy inkább jó sok – ember, akiknek pénzre van szükségük, de a bankoknál hiába kopogtatnak, mert mondjuk nincs munkájuk, nyugdíjasok, eseteg BAR-listán vannak. Egy hangzatos hirdetés, és egy ígéret, miszerint itt megkapják a pénzt, amire szükségük van, és a siker garantált. Egyszeri kockázatkezelési díj, törlesztőrészlet – mindez megvolt, épp csak a vágyott összeg nem érkezett meg. Persze, hogy nem, hiszen a károsultak csupán egy fogyasztói csoporttal szerződtek le.

Pont amit hallani akartak

“Volt olyan esetem, amikor egy nő a rákos férjének szeretett volna gyógyszert venni. Elvi síkon havi pár ezer forint is elég lett volna ehhez, de az üzletkötők rábeszélték őket, hogy minél több havi részletet fizessenek be, így előrébb kerülhetnek a listán és hamarabb kisorsolják őket. Összesen kétszázezer forintot fizettek ki, és a többiekhez hasonlóan végül semmit sem kaptak. A befizetett összeget úgy teremtették elő, hogy nem fizették be a közüzemi számlákat, ami miatt tavaly télen ki is kapcsolták náluk a fűtést, így a halálos beteg férj végigfagyoskodta a nagy hidegeket” – magyarázta Tasiné Srajber Rita főhadnagy, az ügyben eljáró egyik nyomozó.

Úgy tudjuk, nem ez volt a legmegrázóbb történet, ugyanis halálos áldozata is volt a maffia tevékenységének. Egy másik rákos beteg is bízott a csalókban, de hiába várt a pénzére. Nem tudta megvásárolni a gyógyszert, amitől a gyógyulását remélte.

“Mindenkinek azt mondták, amit hallani akart. Aki úgy ment be, hogy autót szeretne, azt azzal hitegették, hogy álmai autóját veheti meg, aki a hitelek elől menekült, a kívánt pénzösszeggel kecsegtették. Mások így akartak végtörleszteni. Olyan is előfordult, aki négy-öt helyre több millió forintot fizetett be. Sokan a családi ezüstöt vagy ékszereket adták zálogba, vagy szomszédjaiktól, barátaiktól, rokonaiktól kértek kölcsön – ezt már Lénárd Mariann a Banki Hitelkárosultak Egyesületének titkára meséli, aki elmondta: a most bejelentett 3000 embernél is több átvert személy lehet. “Legalább tíz éve működnek hasonló csoportok, csak mi több száz károsultról tudunk. A legszomorúbb, hogy sokan talán most eszmélnek majd: becsapták őket. A legtöbben ugyanis nem akarták elhinni, hogy rászedték őket” – tette hozzá.

A Hír24 úgy tudja: a csalóknak nemcsak szegény elesett emberek, hanem diplomások, sok esetben orvosok, tanárok is áldozatul estek, sőt akadnak köztük ismert emberek és politikusok is. Ők azonban egyelőre nem akarnak beszélni a történtekről, mert szégyellik, hogy bedőltek a csalóknak.

Sikerült fogást találni

Végül a Gazdasági Versenyhivatal felvette a kesztyűt.  A hivatal a fogyasztói csoportok áldozatainak magas számát látva országos kampányt indított „Ne dőljön be!” címmel, és ugyanazokon a médiafelületeken figyelmeztetett a fogyasztói csoportok veszélyeire, mint ahol ez utóbbiak megtévesztő felhívásai megjelentek. Minél több emberhez el akartak jutni, a cél, hogy ne szerződjön senki ezekkel a csoportokkal. Erről külön, az önkormányzatok honlapjain is tájékoztatnak, valamint zöldszámot (0680484848) működtetnek, hogy ha valakinek kétségei vannak, megkapja a szükséges felvilágosítást.

Lecsaptak a rendőrök

Az egyik legnagyobb, többször átalakult, gazdasági társaság által működtetett fogyasztói csoport irányítóit a napokban kapcsolta le a rendőrség, a sikeres akcióról szerdán, sajtótájékoztatón számoltak be. Öt helyszínen, 27 egyenruhás  vett részt az elfogásokban. Több tízezer oldalnyi iratot és több számítógépet foglaltak le. A gyanúsítottak közül öt előzetes letartóztatásba került, egy házi őrizetbe, míg hárman szabadlábon védekezhetnek – mondta  Tasiné Srajber Rita főhadnagy.

Az orruknál fogva

A nyomozó azt is elárulta, hogyan is verték át a fogyasztói csoportok szervezői a kiszolgáltatott, hiszékeny embereket. Ahogy azt már említettük is, a legnagyobb lapokban adtak fel hirdetéseket azt a látszatot keltve, mintha hiteleket folyósítanának, de többnyire semmilyen cégnév nem szerepelt ott, csak egy telefonszám. Mikor a későbbi károsult felhívta őket, időpontot egyeztettek, a személyes megbeszélésen pedig úgy állították be, mintha hitelt kapna az illető. A rendszer úgy működött volna, hogy több ember befizetéseiből egy adott terméket vásárol meg a csoport havonta. Egy ilyen csoportban akár több százan is lehettek. A bejelentések úgy születtek meg, hogy a sértettek többségében szabad felhasználású hitelt akartak és ezt várták, de semmit sem kaptak – mondja a főhadnagy.

A fogyasztói csoport úgy kötötte a szerződést, hogy a kívánt termék árát ők folyósították volna a szolgáltatónak – például egy autó esetében a szalonnak –  ennek ellenére a károsultakkal elhitették, hogy ha „kisorsolják őket” pénzhez juthatnak. Az üzletkötők egyébként jó megjelenésű, megnyerő emberek voltak, akik könnyedén megvezették a hiszékeny szerencsétleneket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik