Közélet

Ön egyetért a tényleges életfogytiglan eltörlésével?

péntek lászló (péntek lászló)
péntek lászló (péntek lászló)

Komoly indulatokat váltott ki a héten a Bándy-gyilkosság ügyében született enyhített másodfokú ítélet. Örök börtön helyett 40 múlva szabadulhat a pszichológusnő gyilkosa. Enyhítés-e ez valójában, és szükség van-e tényleges életfogytiglanra? A Hír24 című hírműsor vasárnapi, első adásában Tuza Pétert, Péntek László ügyvédjét Bárdos András kérdezte.

Bándy Katát tavaly júliusban ölték meg, egy baráti találkozó után veszett nyoma. Holttestére pár nappal később, nem messze a lakásától, a bokrok között, hiányos ruhában találtak rá. A lányt megfojtották. A tettest a gyilkosság után egy héttel kapták el. Első fokon tényleges életfogytiglanra ítélte a bíróság.

Augusztus közepén aztán kiderült, hogy Péntek László ügyvédet váltott. Védelmére jól ismert szakembert kért fel – Tuza Pétert, aki a Zsanett-ügyben lett ismert és a Marian Cozma meggyilkolásáért elítélt Raffael Sándort is védte. Sajtóhírek szerint Tuza Péter maga jelentkezett, hogy elvállalná az ügyet, mert úgy vélte, sok hiba és pontatlanság csúszott az elsőfokú eljárásba.

Az ügyvéd a szerdai tárgyaláson mindent bevetett, hogy enyhébb ítéletet csikarjon ki Péntek Lászlónak: egymás után sorakoztatta fel az érveket, és próbált az érzelmekre is hatni. Végül célt ért. Védence egy nap szabad ember lehet. Az ítélőtábla úgy határozott – enyhítve a korábbi ítéletet – hogy a férfi negyven év után feltételesen szabadlábra helyezhető. Bándy Kata gyilkosa ekkor 66 éves lesz. De vajon tényleg enyhébb büntetés ez? És van-e szükség tényleges életfogytiglanra? Egy strasbourgi állásfoglalás szerint a tényleges életfogytiglan kínzásnak, és embertelennek minősül, ezért a testület 25 évben maximalizálná a börtönbüntetést.

Ön mit gondol? Szavazzon a Hír24.hu címoldalán!

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!

Olvasói sztorik